Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φρούδες ελπίδες από τον Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα ασκήσουν τελικά πιέσεις στο Ισραήλ για να τερματιστεί ο εποικισμός και να ξαναρχίσουν οι άμεσες συνομιλίες» εξέφρασε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι θέτει διαρκώς νέα εμπόδια και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί από την παλαιστινιακή πλευρά το Ισραήλ ως «κράτος - έθνος του εβραϊκού λαού», γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απεμπόλιση, όπως υποστήριξε, του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Τέλος, χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να δώσει περιθώριο ενός μήνα στην Ουάσιγκτον για να «λύσει» το ζήτημα.

Στο μεταξύ, μια ακόμη αποστολή βοήθειας κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από αρκετές ημέρες εγκλωβισμού στο λιμάνι της Λατάκειας, η αυτοκινητοπομπή του Viva Palestina έλαβε, χάρη και σε παρεμβάσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Συρία, άδεια να προσεγγίσει το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρις και από εκεί, οδικώς, να εισέλθει στη Γάζα. Η αυτοκινητοπομπή αποτελεί τη μεγαλύτερη αποστολή βοήθειας προς την αποκλεισμένη Λωρίδα, καθώς αποτελείται από 148 οχήματα που μεταφέρουν φάρμακα, σχολικό εξοπλισμό και γενικότερη βοήθεια αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αυτοκινητοπομπή συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ακτιβιστές, εκ των οποίων οι 10 συμμετείχαν και στην νηοπομπή του Mavi Marmara. Η ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή ήρθε και πάλι στην επιφάνεια επειδή ομάδα δικηγόρων, κυρίως Τούρκων, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την παραπομπή του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, αφού αυτή είναι και η εκτίμηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org