Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προπαγάνδα με θέμα τις συνομιλίες κυβέρνησης - Ταλιμπάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πρόθυμες να στηρίξουν τις προσπάθειες της λεγόμενης «εθνικής συμφιλίωσης», του εγκάθετου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, με τους Ταλιμπάν, που βασίζονται στην εξαγορά, εμφανίστηκαν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, κατά τη χτεσινή Σύνοδο της «Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι επί του παρόντος προέχει η «στρατιωτική πίεση». Συγκεκριμένα, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι αν οι κατοχικές δυνάμεις μπορούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες, πρακτικά δεν έχουν αντίρρηση να το κάνουν, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα οποιασδήποτε συμφωνίας «συμφιλίωσης» θα πρέπει οι Ταλιμπάν που θα συνεργαστούν να παραδώσουν τα όπλα.

«Επιφυλακτική» όσον αφορά τις συνομιλίες, δήλωσε και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, προκρίνοντας τις πολεμικές συγκρούσεις.

Ο επικεφαλής του αποκαλούμενου «Συμβουλίου Ειρήνης» που δημιουργήθηκε από τον Χ. Καρζάι, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν δεν αποκλείουν τον ενδεχόμενο των συνομιλιών, με την κυβέρνηση, ωστόσο θέτουν κάποιους όρους για την έναρξή τους. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι δήθεν πληροφορίες για δρομολόγηση συνομιλιών εξυπηρετούν λόγους προπαγάνδας.

Για νέες κακοποιήσεις και βασανιστήρια σε βάρος Αφγανών κρατουμένων, που βρίσκονται σε μυστικές φυλακές κατοχικών βάσεων, κατηγορούν τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αμερικανικός κατοχικός στρατός από την πλευρά του αρνήθηκε την ύπαρξη μυστικών φυλακών και την πραγματοποίηση βασανιστηρίων, τα οποία οι οργανώσεις βασίζουν σε συνεντεύξεις 16 κρατουμένων, που βρέθηκαν στην αποκαλούμενη «Μαύρη Φυλακή», την περίοδο 2009 - 2010.

Χτες ακόμα επτά κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις Ταλιμπάν στον Αφγανιστάν, ενώ ακόμα 11 άνθρωποι - φερόμενοι ως μαχητές - έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν, στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, σε αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org