Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ.--

Την απογοήτευση και τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν χτες οι δήμαρχοι των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι εξαιτίας της πρόσφατης παραδοχής των ΗΠΑ πως πραγματοποίησαν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην έρημο της Νεβάδα στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη.

«Είμαι απογοητευμένος γιατί διαλύσατε τις προσδοκίες και τις ελπίδες των επιζώντων της ατομικής βόμβας και της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της Γης», σημείωσε στην επιστολή του προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα, με την οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάουε διαμαρτυρήθηκε έντονα, εξέφρασε επίσης «απόλυτη απογοήτευση» και δήλωσε αντίστοιχα ότι η αμερικανική πυρηνική δοκιμή «συνιστά οπισθοδρόμηση από τη διεθνή τάση για έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα».

Το ίδιο 24ωρο, ο διευθυντής του μουσείου πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα άλλαξε το ψηφιακό ρολόι που μετράει τις μέρες από την τελευταία πυρηνική δοκιμή στον πλανήτη το οποίο σήμερα μετρά 30 μέρες από τη δοκιμή στη Νεβάδα και είναι η 13η πυρηνική δοκιμή από τον Αύγουστο του 2001.

Ιαπωνικές εφημερίδες σημειώνουν τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το Γενάρη του 2009 με την ανάληψη των καθηκόντων του πως τάχα είναι υπέρ ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Προφανώς στο «όραμα» του Ομπάμα εξαιρούνται τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ