Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Αράχωβα - Δελφοί

Παραμονή σήμερα και εμείς ξεμείναμε στην πόλη, παρόλο που μήνες τώρα κάναμε σχέδια. Αμέτρητα σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου. Μια μικρή ή και μεγάλη απόδραση επιθυμούσαμε να τολμήσουμε αυτές τις μέρες που προηγούνται και έπονται των Χριστουγέννων. Μα, τι να γίνει, παραμονή μπορεί να είναι, αλλά υπομονή χρειάζεται. Οσο για τα σχέδια; Μα, δε θα μείνουμε με το μαντίλι στο χέρι τη μοίρα μας να κλαίμε. Θα επιστρατεύσουμε την πιο στενή μας φίλη, εκείνη, που ποτέ δε μας πρόδωσε: Τη φαντασία μας. Με οδηγό τη φαντασία, θα επισκεφτούμε μια ορεινή κωμόπολη, που είναι ονομαστή για τα υφαντά της, για το ωραίο μπρούσκο της κρασί, για την ομορφιά της, τους παραδοσιακούς οικισμούς της, με τα πέτρινα σπιτάκια της και τα στενά δρομάκια της, την έντονη ζωή της, τα μπαράκια της, την όμορφη θέα προς το κάμπο, αλλά που είναι επίσης γνωστή και για τις χιονοδρομικές της πίστες. Φυσικά, αναφερόμαστε στην Αράχωβα, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού. Καθώς θα μπαίνουμε στην πόλη, ντυμένοι σαν αστακοί, θα θαυμάσουμε την προτομή του Καραϊσκάκη, η οποία στήθηκε για να θυμίζει τη μεγάλη νίκη του και την καταστροφή της στρατιάς του Μουσταφάμπεη. Θα κοιμηθούμε σε έναν παραδοσιακό ξενώνα και το πρωί θα επισκεφτούμε τους Δελφούς.

Κοιτίδα του πολιτισμού


Οι Δελφοί συγκεντρώνουν και το ιστορικό και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ηταν το κέντρο, ο «ομφαλός της Γης» για τους αρχαίους, και βρίσκεται σε μια μαγική τοποθεσία. Ο αρχαιολογικός χώρος του Μαντείου των Δελφών αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές, που άρχισε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή από το 1860. Τα ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από το 1400 π.Χ. Η ιστορία της αρχαίας πόλης των Δελφών είναι δεμένη με την ιστορία του ιερού του Απόλλωνα και του Μαντείου του. Αρχικά, κυρίαρχος των Δελφών υπήρξε η φωκική πόλη Κρίσσα και το επίνειο Κίρρα, που χρησίμευε για την αποβίβαση των επισκεπτών του ιερού. Το 590 π.Χ., με τη βοήθεια πολλών ελληνικών πόλεων, οι οποίες πρώτες κήρυξαν τον Πρώτο ιερό Πόλεμο εναντίον της Κρίσσας που την κατέστρεψαν, την εξουσία έλαβε το Μαντείο των Δελφών. Από τότε το Μαντείο των Δελφών έγινε το κέντρο της Αμφικτιονίας των ελληνικών πόλεων, το κέντρο του κόσμου. Σε όλη τη διάρκεια της λαμπρής ιστορίας τους, οι Δελφοί καταστράφηκαν επανειλημμένα το 480 από τους Πέρσες, το 355 από τους Φωκείς, το 279 από τους Γαλάτες και το 86 π.Χ. από τον Σύλλα και αργότερα οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, και κυρίως ο Νέρων, αφαίρεσαν πολυάριθμα αφιερώματα, τα οποία μετέφεραν στη Ρώμη. Το χωριό Δελφοί έχει χαρακτηριστεί δήμος, τιμής ένεκεν, και είναι χτισμένο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.


Το Μουσείο είναι κλειστό, Χριστούγεννα είναι, μην το ξεχνάμε. Μα, τι μας πειράζει, η φαντασία μάς ανοίγει όλες τις πόρτες. Αυτό το μικρό και καλαίσθητο Μουσείο αποτελείται από 12 αίθουσες και εκεί εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές - κεραμικά - ειδώλια - γλυπτά, χάλκινα όπλα - από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως και τους Ρωμαϊκούς. Θα θαυμάσουμε το μαρμάρινο αντίγραφο του ομφαλού, τα αγάλματα των κούρων Κλεόβη και Βίτωνα (610-580), το κεφάλι του Απόλλωνα, το κεφάλι της Αρτεμης, το άγαλμα του Αντίνοου, το άγαλμα του παιδιού που κρατά μια χήνα και το κεφάλι του Φλαμινίνου. Και, φυσικά, πολλά άλλα αξιοθαύμαστα γλυπτά, που είναι πραγματικά υπέροχα. Θα επιστρέψουμε στην Αράχωβα και θα δούμε τους φίλους μας, ηλιοκαμένους, κουρασμένους, πεινασμένους. Εξαντλήθηκαν από την πολλή άσκηση, από το πολύ σκι. Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε διανοητικές, αρχαιολογικές ασκήσεις. Κι αυτό είναι καλό, διότι θα ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας, καθώς θα τρώμε καυτή φασολάδα και το χωριάτικο λουκάνικο. Εντάξει, μεγάλη γιορτή είναι, μα, άραγε, χρειάζεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα να τρώμε κρέας; Καλά Χριστούγεννα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ