Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Προσπαθεί να ανασκευάσει

Με νέα δήλωσή του χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επιχειρεί να ανασκευάσει τα όσα είπε στο πρακτορείο «Ροϊτερς» και με τα οποία έδινε σήμα για παύση των αγώνων των εργαζομένων. Ο Γ. Παναγόπουλος ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις του στο πρακτορείο «ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν» και «διαστρεβλώθηκαν». Ομως παρά τις διαψεύσεις, το περιεχόμενο παραμένει ίδιο. Γιατί τι άλλο υπονοεί η δήλωσή του που επαναλαμβάνει ότι «ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν»; Μα τι άλλο, παρά κήρυγμα υποταγής των εργαζομένων στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της τρόικα. Τι άλλο, παρά παράδοσή τους στις απαιτήσεις του μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίζεται ότι «οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν εκλέγονται για να κυβερνούν τη χώρα, αλλά για να προασπίζουν τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας». Πρώτον, απ' ό,τι γνωρίζουμε η ερώτηση αφορούσε αν η ΓΣΕΕ προκηρύξει απεργία και όχι αν κυβερνά τη χώρα, κάτι για το οποίο προφανώς δε ρωτήθηκε. Δεύτερον, το πρόβλημα με τη ΓΣΕΕ είναι ότι με τη δράση της και το πλαίσιο «αιτημάτων» της δεν προασπίζει τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό επιβεβαιώνει μια ακόμη φορά με τις δηλώσεις του ο πρόεδρός της. Για «προσωπική άποψη» που «σε καμιά περίπτωση δεν απηχεί τις θέσεις του οργάνου της ΓΣΕΕ» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Ευ. Μπουζούλας, κάνοντας πως δε γνωρίζει ότι οι θέσεις του προέδρου απηχούν την πάγια τακτική της ΓΣΕΕ, την οποία και η παράταξη της ΔΑΚΕ υπηρετεί και μάλιστα με συνέπεια. Αντίστοιχη παρέμβαση για τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ έκανε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», προσπαθώντας να κάνει τους εργαζόμενους να ξεχάσουν πόσο συχνά συνεργάζεται με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τελευταίο παράδειγμα, το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (σελ. 16) όπου όχι μόνο κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ, αλλά και συμφώνησαν με τη ΔΑΚΕ για τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο.

Επιβεβαιώνεται έτσι η σημασία που έχει το αταλάντευτο μέτωπο που διατηρεί με τις δυνάμεις αυτές το ΠΑΜΕ. Λέμε ότι είναι εκπρόσωποι των εργοδοτών, αυτό επιβεβαιώνει η καθημερινότητα, υπογράμμισε ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων στο προχτεσινό συλλαλητήριο που συνδιοργάνωσαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και ΦΠΑ. Η αποκάλυψη και αποδυνάμωση αυτών των δυνάμεων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση και την προοπτική των εργατικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ