Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Η βασική αιτία στις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία είναι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών Υγείας και Πρόνοιας που συμπυκνώνεται στο μνημόνιο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με αφορμή την επιστολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου προς τους διοικητές των νοσοκομείων να βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην προώθηση των προσλήψεων. Μάλιστα, στη συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής, αφού επανέλαβε όσα αναφέρει στην επιστολή, εμφανίστηκε και πρόθυμος να μεταφέρει ο ίδιος τους φακέλους για τις προσλήψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Προκλητικός ο υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και να κρύψει τις πραγματικές αιτίες για τις ελλείψεις προσωπικού προσπαθεί ο υπουργός κ. Λοβέρδος. Με επιστολή του, στους διοικητές των νοσοκομείων, προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους ότι δήθεν η κύρια αιτία για τις ελλείψεις προσωπικού είναι η γραφειοκρατία και η ανεπάρκεια των διοικήσεων.

Η βασική αιτία είναι η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, των κρατικών δαπανών Υγείας και Πρόνοιας, που συμπυκνώνεται στο Μνημόνιο. Δε φταίει η γραφειοκρατία.

Ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική για το "πάγωμα" των ελάχιστων προσλήψεων στα νοσοκομεία και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Για τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών που εργάζονταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας (stage, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) φταίει η γραφειοκρατία;

Για τη μη πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2009 φταίει η γραφειοκρατία ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε χορηγεί τα αναγκαία κονδύλια;».

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν πως «συνολικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προσωρινά», αλλά είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουν με την εφαρμογή του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", μεταφέρουν την ευθύνη για τα Κέντρα Υγείας στους Δήμους και για τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες. Για να απαλλαγεί το κράτος από κάθε υποχρέωση για παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στις λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομηθούν κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και να μεταφερθεί το κόστος λειτουργίας των σημερινών δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών με αυξημένα δημοτικά τέλη, νοσήλια κλπ.».

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου βάζουν πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα: «Την πολιτική αυτή στηρίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΟΝΟΠ, ΠΑΣΥΝΟ. Αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και τη λειτουργία τους με ενιαίους κανόνες, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δήλωναν ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει θετικό έργο στον τομέα της Υγείας και δεν έβγαλαν κουβέντα για τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υπερασπίζονται τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"», σημειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ