Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στο χωνευτήρι του «τζόγου»

Παρά την ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα σε βάρος των εργαζομένων, η διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) ετοιμάζεται να «τζογάρει» κι άλλο μέρος των αποθεματικών του, τα οποία αποτελούν περιουσία των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του.

Η διοίκηση προωθεί πρόταση για τη συμμετοχή του ΤΕΑΔΥ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, την οποία αναμένεται να αποδεχθεί και εγκρίνει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση, στις 29 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να «σπρώξει» όλες τις διοικήσεις να πάρουν μέρος στην αύξηση της Εθνικής. Και αυτό, τη στιγμή που υποτίθεται ότι «δίνει μάχη» για να μειώσει δαπάνες και να αυξήσει έσοδα προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για τις συντάξεις. Φαίνεται όμως ότι ενώ για τις συντάξεις λείπουν πόροι, υπάρχουν και περισσεύουν όταν πρόκειται να οδηγηθούν στον τζόγο.

Η συμμετοχή στην αύξηση σημαίνει ότι το ΤΕΑΔΥ θα πρέπει μέχρι τις 10 Οκτώβρη να καταβάλει το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ! Είναι ακόμα μια εξέλιξη στο πλαίσιο της πολιτικής τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων, την οποία χρόνια τώρα στηρίζουν και ενισχύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε όφελός του. Η πολιτική αυτή έχει ήδη στοιχίσει δισεκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία. Το ίδιο το ΤΕΑΔΥ γνώρισε καλά τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής με τα περίφημα δομημένα ομόλογα και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 είδε τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που είχε να μειώνεται κατά 30,3% μόνο μέσα σε 42 μέρες.

Οι ταξικές δυνάμεις στην πρόταση αυτή έχουν ήδη εκφράσει την πάγια θέση τους, που είναι η αντίθεση στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ