Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προσηλωμένη στις «φαρμακερές» περικοπές

«Μετά λόγου γνώσεως» δρα η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας

Την αποφασιστικότητα με την οποία επιταχύνει την προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στις ανάγκες της αγοράς, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, όπως έγινε καθαρό και χτες στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο τέλος της συνάντησης και ενώπιον των δημοσιογράφων ο υπουργός Υγείας ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας ότι και απ' αυτή τη θέση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που εφάρμοσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, όπως την εφαρμογή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν. Πρόκειται για 300 κατηγορίες γνωστών φαρμάκων - που αντιστοιχούν σε περίπου 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν μόνο 25%. «Το κάναμε μετά λόγου γνώσεως» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να επιμείνει στη συνέχεια ότι οι διευθυντές των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων - όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος - πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, π.χ. χορηγώντας αντίγραφα φάρμακα. Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στη φαρμακευτική δαπάνη έφτασαν από 25-30%. Μάλιστα σε κάποια στιγμή είπε, ακόμα κι αν ορισμένα πράγματα που είναι «σωστά για την υγεία» και δεν τα προέβλεπε το μνημόνιο, θα τα έπαιρνε η κυβέρνηση.

Τρία ευρώ και στα Κέντρα Υγείας!

Να μπει τέρμα στα δραματικά αδιέξοδα στα οποία η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες, ζήτησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών Νίκος Μπουντούρογλου που ζήτησε: «Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας, να μη μείνει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ίδιος και η οικογένειά του».

Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε στην είσπραξη του εξέταστρου των τριών ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ... θεωρεί ακατανόητο να το πληρώνουν οι Ελληνες και να μην πληρώνουν οι αλλοδαποί που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα μια διευκρινιστική εγκύκλιο για τα τρία ευρώ με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τίθεται σε ισχύ μια παλιότερη απόφαση - που είχε αποσυρθεί - για την είσπραξη των τριών ευρώ και απ' τα Κέντρα Υγείας. Αποδεικνύεται δηλαδή ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας με άμεσες πληρωμές απ' τους αρρώστους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και μια άλλη εγκύκλιος για τη «νοσηλεία στο ΕΣΥ», με την οποία κωδικοποιείται το «υπάρχον θεσμικό πλαίσιο» για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Η εγκύκλιος για τα τρία ευρώ αναφέρει ότι τα πληρώνουν όσοι προσέρχονται στα τακτικά πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ενώ εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, όσοι διαθέτουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας που να είναι σε ισχύ, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καταδιώκει με μανία το δικαίωμα του λαού στην υγεία: την Παρασκευή, αφού ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε στο Τζάνειο πως το «χαράτσι» των 3 ευρώ δεν το πληρώνουν οι μετανάστες, έσπευσε να βγάλει σχετική εγκύκλιο, μήπως και γλιτώσουν οι κατατρεγμένοι από τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες.

Η εγκύκλιος δεν διευκρινίζει αν θα καταβάλλεται και στα επείγοντα περιστατικά, παρά το ότι ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση είπε πως στα επείγοντα θα υπάρχει εξαίρεση.

Ανακοστολόγηση με «πακέτα»

Αμέσως μετά έγινε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους Διοικητές των ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το θέμα της ανακοστολόγησης των χιλιάδων ιατρικών πράξεων και της δημιουργίας «ίδιου μοντέλου για την αγορά των υπηρεσιών υγείας». Δηλαδή έρχονται τα περίφημα «πακέτα υγείας», που θα οδηγήσουν από νέους διαδρόμους στην εμπορευματοποίηση, καθώς ετοιμάζεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ