Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Μειώνουν τους μισθούς καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις

«Συνεννόηση» και «διάλογο» ζητά η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Η προώθηση και εφαρμογή του μνημονίου και του αντεργατικού οπλοστασίου που ψηφίστηκε στη Βουλή για την Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες στη συνάντηση που είχε η πολιτική του ηγεσία Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης, με εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν απαραίτητα.

Ετσι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το Προεδρικό Διάταγμα για τη διαιτησία και το νέο ρόλο του ΟΜΕΔ, το οποίο θα προστεθεί στην αντεργατική τροπολογία, με την οποία απαγορεύονται αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις μέσω της διαιτησίας, πάνω απ' αυτές που συνυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σύμβαση κατάπτυστη, αφού για τουλάχιστον τρία χρόνια παγώνει τους μισθούς και επί της ουσίας μειώνει το εργατικό εισόδημα. Μέσα στον Νοέμβρη θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει την πρόβλεψη του μνημονίου να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη μορφή που θα πάρει η υπουργική απόφαση, το σίγουρο είναι ότι αυτή θα εξυπηρετεί την «ευελιξία» και «τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Στα πλαίσια αυτά, θα αξιοποιηθούν και τα Τοπικά Σύμφωνα, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας σε περιοχές και κλάδους, ενώ καθεστώς ασυδοσίας θα εξασφαλιστεί ειδικά σε επιχειρήσεις που προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό η νέα πολιτική ηγεσία θα φέρει σε πέρας το αντιασφαλιστικό έργο, υλοποιώντας όλες τις παραμέτρους του πρόσφατου νομοσχεδίου, δίνοντας βάρος στην περικοπή δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση (συντάξεις, παροχές Υγείας). Οι περικοπές αυτές είναι και ο πυρήνας της αντίληψης της κυβέρνησης περί «βιωσιμότητας», όπως την ανέπτυξε λίγο μετά η υπουργός στην πρώτη συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, δε δίστασε, την άγρια καταλήστευση των συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση να την εμφανίσει ως στήριξη των αδυνάτων. «Στόχος μας - είπε - είναι να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, τον άπορο και τον άνεργο»! Βέβαια, εξηγώντας αυτήν τη στήριξη, τάχθηκε υπέρ των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» πολιτικές που αφαιρούν πόρους από τους ανέργους και τις διοχετεύουν στις επιχειρήσεις με πρόσχημα την ανεργία.

Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική πολιτική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, συνεπής στο ρόλο του, έσπευσε να ζητήσει «να εγκαινιαστεί με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μια ειλικρινής σχέση συνεννόησης και διαλόγου». Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση με την πολιτική της τσαλαπατά τα εργασιακά δικαιώματα, που ληστεύει συντάξεις και οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κηρύσσει «διάλογο» και «συνεννόηση». Μάλιστα, κάνει ακόμα ένα βήμα, υπονομεύοντας ανοιχτά τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική δηλώνοντας: «Παρά την ύπαρξη μιας πολιτικής που είναι εχθρική προς τη μισθωτή εργασία και που προβλέπεται στο μνημόνιο ότι μπορούμε στα ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και στα ζητήματα κατανάλωσης... να έχουμε κοινό τόπο και κοινές δράσεις έτσι ώστε να βοηθηθεί ο μισθωτός...» Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία της ΓΣΕΕ θεωρεί «ένα το κρατούμενο» την πολιτική του μνημονίου, από την οποία απαλλάσσει την κυβέρνηση και ως προξενήτρα στήνει κλίμα διαλόγου και συνεννόησης μαζί της. Λες και είναι άλλο ζήτημα η αντεργατική πολιτική και άλλο οι επιπτώσεις της. Με τέτοιους ελιγμούς, η ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αποπροσανατολίσει το κίνημα και να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων που πρέπει να στρέφονται όχι μόνο ενάντια στις συνέπειες, αλλά και στην ίδια την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ