Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Αρνείται ακόμα και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους. Εγκαταλείπει στη μοίρα τους χιλιάδες ανέργους, φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ που μένουν χωρίς εισόδημα

«Κόψτε το λαιμό σας» λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους που δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα...
«Κόψτε το λαιμό σας» λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους που δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα...
Με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους και τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, παρά τα ανέξοδα λόγια συμπάθειας προς τους ανέργους ήταν ξεκάθαρος. Δεν μπορεί, ανέφερε, να λέμε όλα τα βάρη να τα αναλάβει το κράτος γιατί έτσι θα οδηγηθούμε σε αύξηση της φορολογίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης και στο τέλος θα επιβαρυνθούν οι απλοί φορολογούμενοι. Εάν, είπε, καταργούνταν οι εισφορές των εργαζομένων για τον κλάδο υγείας τότε το ΕΣΥ θα οδηγούνταν σε κατάρρευση. Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη στον τομέα της περίθαλψης δίνονται αρκετά χρήματα χωρίς όμως να παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες, αφού δε γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων.

Αφού απέρριψε το αίτημα, στη συνέχεια αναλώθηκε σε ανέξοδα λόγια συμπάθειας στους ανέργους λέγοντας γενικά και αόριστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος και να καλύπτονται όλοι ιατροφαρμακευτικά. Ηδη υπάρχει, ανέφερε, ένα πλαίσιο που προβλέπει ότι τα παιδιά καλύπτονται όσο σπουδάζουν ενώ για τους ανέργους του ΟΑΕΔ υπάρχει κάλυψη για δύο χρόνια αρκεί να έχουν τα ανάλογα ένσημα (600 στην ηλικία των 30 ετών και 120 το χρόνο στη συνέχεια), ενώ μέσω του ΟΓΑ είναι πλήρης για όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει πακτωλούς χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο με νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επενδυτικά προγράμματα κτλ., στις λαϊκές οικογένειες που χάνουν ακόμα και το ανεπαρκές εισόδημα που είχαν μέχρι σήμερα, αρνείται να διασφαλίσει ακόμα και τη δυνατότητά τους να εξετάζονται από το γιατρό, να έχουν τη νοσηλεία και την αγωγή που απαιτεί η προστασία της υγείας τους. Πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ταλαντεύεται καθόλου για το αν θα χτυπήσει ή όχι τη λαϊκή οικογένεια. Το μόνο που εξετάζει είναι πόσο και πώς θα λεηλατήσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Για το λαό είναι μονόδρομος ο ξεσηκωμός, να υπερασπιστεί τα παιδιά του από την εξαθλίωση!

ΚΚΕ: Να το διεκδικήσει το κίνημα

Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε έναν κόσμο παραδείσου, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με όσα ζουν οι πάνω από 500.000 άνεργοι, οι οποίοι σε λίγο θα φτάσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο 1 εκατομμύριο.

Εφερε το παράδειγμα εργαζομένου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του οποίου έσπασε η κήλη και θα πέθαινε εάν δεν έκανε παρέμβαση το Σωματείο αφού το νοσοκομείο ζητούσε σφραγισμένο βιβλιάριο υγείας. Τι θα γίνει με τους ανέργους αναρωτήθηκε. Θα κάνουν εμβόλια τα παιδιά τους; Θα παίρνουν φάρμακα; Θα τους δέχονται τα νοσοκομεία;

Εμείς, είπε ο Θ. Παφίλης, ζητάμε το κράτος να σφραγίσει τα βιβλιάρια υγείας όλων των ανασφάλιστων και αυτοί να παίρνουν δωρεάν φάρμακα και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και καλούμε τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μη ζητάνε βιβλιάρια υγείας από τους ανασφάλιστους και καλούμε το κίνημα να διεκδικήσει κάτι τέτοιο. Μια πρώτη κίνηση, κατέληξε, είναι το συλλαλητήριο της Πέμπτης με αντίστοιχα αιτήματα όπως και με αιτήματα να μην αυξηθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org