Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για φοιτητική μέριμνα

Κινητοποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έγινε προχτές στην πρυτανεία

Από την προχθεσινή κινητοποίηση
Από την προχθεσινή κινητοποίηση
Αγωνιστική παρέμβαση για το σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, συνολικά της φοιτητικής μέριμνας που «χρυσοπληρώνουν» τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών προκειμένου να σπουδάσουν, πραγματοποίησε προχτές στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Αιχμή διεκδίκησης αποτέλεσε η δωρεάν στέγαση για όλους, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε αυτή, αφού οι Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλύπτουν μόλις το 12% με 14% των φοιτητών τη στιγμή που το σύνολο των φοιτητών του Ιδρύματος ξεπερνά τους 15.000.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητική στέγη καταλήγουν να πληρώνουν οι οικογένειες και οι ίδιοι οι φοιτητές, σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής ανέχειας, λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Οι φοιτητές του ΜΑΣ αντέταξαν την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές με συγκεκριμένα αιτήματα που ανακουφίζουν από το δυσβάσταχτο κόστους σπουδών:

  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που βρίσκονται μακριά από την πόλη τους και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.
  • Μέτρα για τα παιδιά απολυμένων και ανέργων.
  • Ενοικίαση ξενοδοχείων μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε φοιτητική στέγη με ανέγερση Εστιών κ.ά.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜΑΣ με την πρυτανεία, όπου κατατέθηκαν τα παραπάνω αιτήματα, η νεοεκλεγείσα πρυτανική αρχή εξαντλήθηκε όπως και η προηγούμενη σε λόγια κατανόησης. Αντέταξε προκλητικά την... «ικανοποιητική κατάσταση» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκριτικά με άλλα ιδρύματα, με κριτήριο την κάλυψη των αιτήσεων που κατατέθηκαν για στέγη, όταν είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί δεν μπαίνει καν στο κόπο να κάνει αίτηση!

Δείγμα γραφής άλλωστε της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας, των εμποδίων που μπαίνουν στα παιδιά του λαού να σπουδάσουν, αποτελεί και η περίπτωση - χωρίς να είναι και η μοναδική - μιας πρωτοετούς σπουδάστριας στο Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου, με μηδενικό εισόδημα που δεν έγινε δεκτή η αίτησή της για την Εστία της Δόμπολης!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ