Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κίνημα προς όφελος του λαού

Η προχτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σηματοδοτεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην κοινή δράση εργατοϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και στην εξουσία των μονοπωλίων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ώριμο τέκνο των καιρών, απαντά στην επείγουσα ανάγκη ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, να παλέψει για να βγει από το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και της κρίσης που τον καταδίκασε η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, η πολιτική της ΕΕ. Απαντά στην άμεση απαίτηση να ορθωθεί ένα λαϊκό κίνημα αντίστασης και ανατροπής στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου, κίνημα προστασίας του βιοτικού επιπέδου του λαού, που δεν αναγνωρίζει το χρέος που δημιούργησε η υπερκερδοφορία των μονοπωλίων, η καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου και του ιδρώτα του λαού και θα απαιτεί να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Ταυτόχρονα, αυτό το κίνημα, στο έδαφος της καθημερινής πάλης για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που «καίνε» τα λαϊκά στρώματα, θα φωτίζει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και θα δρα γι' αυτόν, όπου δε θα κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια, θα δείχνει τη ρεαλιστικότητα αυτού του δρόμου, τις τεράστιες δυνατότητες που θα ανοιχτούν μπροστά στο λαό μας, όταν η ανάπτυξη υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Γιατί, σήμερα δεν φτάνει μόνο η πάλη ενάντια στην ανεργία, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην ακρίβεια, στη φορο-ληστεία. Σήμερα, πρέπει με καθαρές κουβέντες, να απαντηθεί γιατί ακριβαίνει το ψωμί, ενώ ο σιτοπαραγωγός λιμοκτονεί, γιατί μεγαλώνει η ανεργία, ενώ οι τράπεζες και τα μονοπώλια συσσωρεύουν κεφάλαια. Οτι η κρίση και οι συνέπειές της που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε προσωρινές. Αλλά είναι μια ακόμη απόδειξη του ξεπερασμένου και σάπιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Να γιατί το ζήτημα του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού, δεν είναι κάποιο αίτημα του απώτερου μέλλοντος, αλλά άμεση ανάγκη για εργαζόμενους και φτωχούς αγρότες, για μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, για τη σπουδάζουσα νεολαία και τις γυναίκες. Και είναι μονόδρομος. Μόνο μέσα σε αυτόν το δρόμο, η εργασία, χειρωνακτική και πνευματική, δε θα είναι πηγή εκμετάλλευσης και πλουτισμού για τους κατόχους των μεγάλων μέσων παραγωγής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για όλους, αξία αναντικατάστατη και πηγή πλούτου για το λαό. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, στη διατροφή, στη στέγη, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον πολιτισμό, θα χειραφετηθεί η γυναίκα, κατοχυρώνοντας στην πράξη την ισοτιμία της, θα αναγνωρίζει και θα προασπίζεται έμπρακτα τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Σήμερα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και παλεύουν μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ δείχνουν αυτόν το δρόμο. Είναι δυνάμεις που είναι δοκιμασμένες. Τους γνωρίζουν καλά οι εργατοϋπάλληλοι στα εργοστάσια, οι αγρότες στο χωράφι, οι μικροί ΕΒΕ στην αγορά, οι γυναίκες στη γειτονιά, η σπουδάζουσα νεολαία στα πανεπιστήμια. Είναι δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Μαζί τους τα λαϊκά στρώματα μπορούν να σπρώξουν τα πράγματα μπροστά. Να γυρίσουν τον τροχό της κοινωνίας. Να παλέψουν και να φτιάξουν το δικό τους κόσμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ