Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μονιμοποίηση των καθαριστριών των σχολείων
  • Αβεβαιότητα για χιλιάδες εργαζόμενους και νέα βάρη στους γονείς φέρνουν οι εξελίξεις με τις συμβάσεις καθαριστριών
  • Κινητοποιήσεις σήμερα από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων

Με 7.500 καθαρίστριες σχολείων να αντιμετωπίζουν εργασιακή αβεβαιότητα, τους γονείς να σπρώχνονται να βάλουν για μια ακόμα φορά το χέρι στην τσέπη και με μία ακόμα πράξη στο έργο παράδοσης λειτουργιών της εκπαίδευσης στους εργολάβους, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, «η κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, επέλεξε τη μη ανανέωση των συμβάσεων καθαριστριών, στέλνοντας σχετική κατεύθυνση στα σχολεία. Αμεσα κινήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί για να μεταφέρουν το πρόβλημα του καθαρισμού των σχολείων, ενόψει των αγιασμών, στις πλάτες των γονιών». Μάλιστα κάνει λόγο για καταγγελίες γονιών και μελών σχολικών επιτροπών που τους ζητήθηκε η ανεύρεση συνεργείων καθαριότητας «για να μπαλωθεί» το θέμα! Οι γονείς σημειώνουν ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Τρίτη η υπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά ανανέωση συμβάσεων για τις 7.500 καθαρίστριες που μέχρι σήμερα πλήρωνε ο ΟΣΚ. Τους ενημέρωσε ότι θα γίνουν μικρότερης διάρκειας συμβάσεις από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τοπικές και περιφερειακές - διοικητικές εκλογές και αναλάβουν οι δήμοι την καθαριότητα των σχολείων.

Λίγο - πολύ, δηλαδή, παραδέχτηκε ότι τα σχολεία θα ...βρωμάνε για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον και ότι 7.500 εργαζόμενες θα βρεθούν στο δρόμο!

«Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας θεωρεί τούτη την εξέλιξη κομμάτι της "αποκέντρωσης" - διάλυσης του σχολείου και της παράδοσής του στα συμφέροντα των εργολάβων. Είναι σαφές ότι το κόστος της καθαριότητας θα προσπαθήσουν να το μετακυλήσουν είτε άμεσα ("μαύρη" εισφορά συλλόγων και γονέων), είτε έμμεσα (π.χ. αύξηση δημοτικών τελών) στους γονείς. Σε καμιά περίπτωση η είσοδος των εργολάβων της καθαριότητας, που απασχολούν εργαζόμενους με τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγιεινή στα σχολεία», σημειώνουν οι γονείς.

Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί τους γονείς να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις για κουκούλωμα και μπαλώματα και προβάλλει μια σειρά αιτήματα ανάμεσα στα οποία κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο σχολείο, καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών, διπλασιασμό των δαπανών για λειτουργικές δαπάνες προς τις σχολικές επιτροπές για να καλυφθούν οι αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, άμεση απόδοση στις σχολικές επιτροπές των οφειλών του ΟΣΚ για τις αμοιβές των καθαριστριών κ.ά.

Κινητοποιήσεις σήμερα από τους εργαζόμενους

Απέναντι σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων ανέλαβε δράση, καλώντας όλα τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα και συνολικά τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Σωματεία Καθαριστριών Βόλου και Λάρισας, που σήμερα στις 10.30 το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (στη Λάρισα). Τα Σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας επίσης θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ