Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά και να καταργηθούν τα τροφεία

Αυτό ζήτησαν ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, σε συνάντηση με το δήμαρχο Αθήνας. Ταυτόχρονα, ανέφεραν ότι είναι ανάγκη οι γονείς να οργανώσουν τον αγώνα τους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στο δημαρχείο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στο δημαρχείο
Παρέμβαση στο Δήμο Αθήνας και το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των κοινών πρωτοβουλιών που οργανώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς διεκδικώντας δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και στη χτεσινή παρέμβαση, ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Γονέων και ΟΓΕ, επισήμαναν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα, τα παιδιά των οποίων αποκλείστηκαν από τους σταθμούς. Και στο Δήμο της Αθήνας, το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο καθώς ακόμα και ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, που ξεπερνά τις 3.000, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αφού πολλοί γονείς δεν κατέθεσαν καν αίτηση. Σε μια περίοδο που οι μισθοί συρρικνώνονται, η ανεργία διογκώνεται και η ευκαιριακή απασχόληση γενικεύεται, η ανάγκη για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνεται ακόμα πιο πιεστική. Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος βασικών αναγκών των οικογενειών τους, τα τροφεία των δημοτικών σταθμών γίνονται δυσβάσταχτα, των δε ιδιωτικών απαγορευτικά.

Να υποβαθμίσει την έκταση και την οξύτητα του προβλήματος επιχείρησε ο Ν. Κακλαμάνης στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων. Ισχυρίστηκε πως οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν είναι λιγότερες από αυτές που παρουσιάζουν οι φορείς, παραδέχθηκε ωστόσο πως δεν καλύπτονται στο σύνολό τους. Στο αίτημα όμως για άμεση ικανοποίηση όλων των αιτήσεων, παρέπεμψε σε «λύση» στην επόμενη 5ετία, μέσα στην οποία προβλέπεται η υλοποίηση σχεδίου επέκτασης του δικτύου των σταθμών του δήμου.

Στην απαίτηση για δωρεάν λειτουργία των σταθμών και κατάργηση των τροφείων, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χαρακτήρισε χαμηλό το μέσο κόστος των τροφείων, το οποίο ο ίδιος υπολόγισε ότι ανέρχεται σε 70 περίπου ευρώ. Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της λεγόμενης «αποκέντρωσης», της μεταφοράς δηλαδή της αρμοδιότητας και της ευθύνης για τη λειτουργία βασικών κοινωνικών τομέων στην τοπική διοίκηση. Πρόκειται, στην ουσία, για την πολιτική που εδώ και αρκετά χρόνια προωθείται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ στηρίζεται και από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση των σταθμών, για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τις ελλείψεις προσωπικού και το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τη μεταφορά του κόστους στους ίδιους τους γονείς. Με τη νέα διοικητική δομή θα δοθεί νέα ώθηση στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Οι γονείς πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους

Η Κανέλα Γεωργακοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, μίλησε στους συγκεντρωμένους και ξεκαθάρισε πως το σχέδιο της «αποκέντρωσης» είναι αντίθετο στα λαϊκά συμφέροντα. Κάλεσε τους γονείς να σχηματίσουν επιτροπές, να οργανώσουν την πάλη τους, να πιέσουν να αξιοποιηθούν κτήρια που ανήκουν στο Δήμο αλλά και να γίνουν όσες απαλλοτριώσεις χρειάζεται ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για παιδικούς σταθμούς. Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα φροντίσουν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη στάση των δημάρχων και την ευθύνη που φέρουν για τη σημερινή κατάσταση. Επισήμανε πως το ΠΑΜΕ θα συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα προκειμένου να μη συρρικνωθούν οι παιδικοί σταθμοί στο όνομα της κρίσης. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, σχολίασε πως ο ρόλος των δήμων στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και πως απαιτείται η συσπείρωση και η δράση για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι το ιδιαίτερα οξυμένο φέτος πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ