Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πηγή του κέρδους

«Περισσότεροι από ένας στους πέντε Αμερικανούς είχαν εισοδηματικές απώλειες τουλάχιστον 25% την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έκανε το Ιδρυμα Ροκφέλερ. Η έρευνα κατέγραψε μεγάλη οικονομική ανασφάλεια, η οποία δεν οφείλεται μόνο στην τρέχουσα κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας τριακονταετούς επίθεσης που δέχτηκαν οι θέσεις εργασίας, οι αμοιβές και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, τα επιχειρηματικά κέρδη άγγιξαν ύψη - ρεκόρ, κυρίως χάρη στη μείωση του εργατικού κόστους, τις απολύσεις και τις περικοπές αμοιβών και επιδομάτων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις σημείωσαν υψηλότατα κέρδη, μολονότι οι πωλήσεις και τα έσοδά τους είχαν μειωθεί» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου

«Το συμπέρασμα είναι ότι πάμε καλά. Διαφαίνεται, εξάλλου, και από τα σχόλια της τρόικας, αλλά και από τη βεβαιότητα ότι η καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου είναι διασφαλισμένη. Μόνο που τα θετικά σταματάνε εδώ. Και όσο κι αν δεν μας αρέσει, ο δρόμος που έχουμε ακόμη να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσκολος και θα χρειαστούν πολλές και μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουμε στο τέρμα. Υπογραμμίζουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης τα νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που θ' αρχίσει για να διασφαλίσει την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου. Και υπογραμμίζουν και τις υστερήσεις που διαπιστώνονται και οι οποίες αφορούν κυρίως στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προωθήσει και ν' αξιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν. Σ' αυτό το επίπεδο είναι που θα κριθεί, κατά πάσα βεβαιότητα, η κυβερνητική προσπάθεια και θα δικαιωθούν ή όχι οι θυσίες των οικονομικά ασθενέστερων, που μέχρι στιγμής είναι εκείνοι οι οποίοι υφίστανται το κόστος των μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Το σφάλμα των «υποζυγίων»

«Κάποια στιγμή θέλουν και τα νομιμόφρονα "υποζύγια" να αισθανθούν ότι σε αυτή τη χώρα συμμετέχουν αναλογικά στο κόστος του κράτους και οι έχοντες και κατέχοντες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ