Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η επικίνδυνη ένταση που σημειώθηκε προχτές στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με 4 Λιβανέζους νεκρούς και 1 Ισραηλινό, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η περιοχή της «ευρείας Μέσης Ανατολής» αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία στο στόχαστρο του διεθνούς ιμπεριαλισμού που ενισχύει με όλους τους τρόπους την εντεινόμενη επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ. Αν αυτή η κατάσταση ιδωθεί και υπό το πρίσμα της πρόσφατης ανακάλυψης μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου (υφαλοκρηπίδα που αμφισβητεί το Ισραήλ και τη θεωρεί δική της) «δένει το παζλ» του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που φουντώνει στην περιοχή.

Ειδικότερα, η ήττα που υπέστη το Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006 από την αντίσταση του λιβανέζικου λαού, η τελευταία βάρβαρη επιδρομή του στη Γάζα στα τέλη του 2008 και αρχές του 2009, ο φονικός αποκλεισμός σε αυτήν την περιοχή με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και η υποκριτική ευαισθησία της κυβέρνησης Ομπάμα για δήθεν ειρήνευση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, όπως και του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου, της ΕΕ, δείχνουν ότι οι λαοί της περιοχής θα συνεχίσουν να υφίστανται τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις.

Κομβικό ζήτημα είναι φυσικά το Παλαιστινιακό, που χρησιμοποιείται στη γεωστρατηγική σκακιέρα όπου εντάσσονται επίσης οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν και οι απειλές κατά του Ιράν. Με το σχέδιο της «ευρείας Μέσης Ανατολής», ο διεθνής ιμπεριαλισμός επιχειρεί να κάμψει όποιες αντιστάσεις μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθεια πλήρους επικράτησης σε αυτήν τη σημαντική περιοχή. Σε αυτήν την επιχείρηση συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (συνεχίζοντας ο ένας το έργο του άλλου) για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και δεν είναι τυχαίο ότι στην υποτιθέμενη ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, μετά το 2006, συμμετέχει για τις λεγόμενες νηοψίες ελληνικό πλοίο.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις. Απαιτείται να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της περιοχής που αντιστέκονται, δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα παντού. Πρέπει, επίσης, να δουν το ρόλο των κομμάτων της πλουτοκρατίας που στηρίζουν όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εμφανίζονται με κροκοδείλια δάκρυα όταν υπάρχει ένα νέο αιματοκύλισμα από το κράτος του Ισραήλ. Και, επίσης, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε διευθέτηση, πολύ περισσότερο από σχέδια που εκπορεύονται από τους ιμπεριαλιστές, Αμερικανούς και Ευρωπαίους, αλλά για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα πρέπει ακριβώς να βγάλουν από το σβέρκο τους τον ιμπεριαλισμό που στηρίζει και την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ