Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ζητούν ακύρωση των μηδαμινών αυξήσεων των εργαζομένων

Κατέφυγαν στα δικαστήρια πατώντας πάνω στο μνημόνιο

Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Την επιβολή των αντεργατικών μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο πρόβαλαν οι μεγαλοξενοδόχοι της Κέρκυρας στη χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει προκειμένου να ακυρώσουν σχετική απόφαση του ΟΜΕΔ. Απόφαση που πάρθηκε μετά από κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ένα επιπλέον επίδομα για το μήνα Σεπτέμβρη, επαναπρόσληψη των εργαζομένων στα ξενοδοχεία από 15 Μάη και προσαύξηση στο μεροκάματο της 11 Αυγούστου, μέρας τοπικής αργίας.

Οι μεγαλοξενοδόχοι για να απαλλαγούν ακόμη και από τις πενιχρές αυτές αυξήσεις, με περίσσιο θράσος και προκλητικότητα, έκαναν λόγο για οικονομική κατάρρευση και κρίση που δεν επιτρέπει καμία υπέρβαση. Πρόβαλαν ως υπερασπιστική γραμμή το μνημόνιο, που απαγορεύει μεταξύ άλλων αυξήσεις πάνω από αυτές που ορίζει η σχετική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Απαίτησαν να μη δοθούν ούτε αυτές οι πενιχρές αυξήσεις που προβλέπονται από ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ. Για να ενισχύσουν μάλιστα την επιχειρηματολογία τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους επικαλέστηκαν και τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις Συλλογικές Συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από αυτά που ορίζει το μνημόνιο.

Αυτά τα ζητήματα ανέδειξε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Νίκος Παπαγεωργίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, σημειώνοντας πως και σε συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν στα όρια του πληθωρισμού και ότι τώρα στο όνομα της κρίσης, για την οποία οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη, επιδιώκεται η παραπέρα συμπίεση των μισθών σε βάρος ακόμη και στοιχειωδών βασικών αναγκών. Σχετικά με την δαμόκλειο σπάθη του μνημονίου που επιστρατεύεται για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αντέταξε το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν για ουσιαστική αύξηση των μισθών και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Υπογράμμισε ότι ακόμη και σε συνθήκες κρίσης ο τζίρος των μεγαλοξενοδόχων εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν μάλιστα και αύξηση της κερδοφορίας τους. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ