Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κίνημα πλατύ ταξικό

Η είδηση καταγράφηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»: Η διοίκηση της ΔΕΥΑ Πάτρας έκοψε την παροχή νερού σε άνεργο οικοδόμο, πατέρα τριών παιδιών, επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει το λογαριασμό, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες σε βάρος της οικογένειάς του. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μόνο. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα. Η αιτία είναι δεδομένη: Στον καπιταλισμό, τα κοινωνικά αγαθά είναι εμπόρευμα, που γίνεται ολοένα και πιο ακριβό. Δηλαδή, μόνον όποιος έχει χρήματα μπορεί να αγοράσει Υγεία, Παιδεία, νερό, αναψυχή και πάει λέγοντας. Οποιος δεν έχει χρήματα, στερείται και της πρόσβασης σε στοιχειώδη αγαθά. Αν, μάλιστα, είναι και οφειλέτης στους ιδιώτες - εμπόρους, τότε υφίσταται τις συνέπειες που από πρώτο χέρι ζει ο οικοδόμος στην Πάτρα. Αλλά και η ανεργία στον καπιταλισμό είναι αγιάτρευτη. Οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται. Και οδηγούνται στην εξαθλίωση, γιατί είναι και με νόμους του κράτους απροστάτευτοι.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσυπέγραψε το πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια. Η υπογραφή μιας τέτοιας κατάπτυστης σύμβασης σημαίνει επί της ουσίας μείωση των μισθών και του μεροκάματου, αν αναλογιστεί κανείς τις απανωτές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και τον πληθωρισμό που καλπάζει. Κατά συνέπεια, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου, η δυνατότητα χιλιάδων φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά περιορίζεται δραστικά, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων από τη μια, και της αύξησης της τιμής των αγαθών από την άλλη, στο βαθμό που αυτά αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα.

Τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, καθώς θα ξεδιπλώνονται τα μέτρα του μνημονίου και θα προστίθενται νέα; Ολοένα και περισσότερες λαϊκές οικογένειες δε θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι, το φως, το νερό, το τηλέφωνο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τροφεία στον παιδικό σταθμό, ακόμα και τα στοιχειώδη ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Ανθρωποι που δεν έχουν καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη θα βιώσουν με τον πιο βίαιο τρόπο τις συνέπειες μιας πολιτικής που δεν μπορεί παρά να συμπιέζει ολοένα και περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης από τη μια και να βαθαίνει την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών από την άλλη, για να αυξάνει η εκμετάλλευση και, άρα, η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα συνδικάτα, οι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος αναλαμβάνουν πρόσθετα καθήκοντα το επόμενο διάστημα. Οι χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, που θα περάσουν απότομα στο λυκόφως της ανέχειας, πρέπει να βρουν δίπλα τους έναν αξιόμαχο και αξιόπιστο συμπαραστάτη, αλλά και οργανωτή του αγώνα τους, ώστε αυτός να καταγράψει άμεσα αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, να ανοίξει δρόμους για πιο βαθιές αλλαγές. Για να μη σκορπίσει η λαϊκή αγανάκτηση σε τυφλά ξεσπάσματα, που εύκολα μπορούν να χειραγωγηθούν, να εκτονωθούν. Για να ορθωθούν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή μέτρων που οδηγούν στην ανέχεια. Για να αντιμετωπιστεί στην πράξη η ανέχεια, χρειάζεται κίνημα, που να πατήσει γερά τα πόδια του στους τόπους δουλειάς, στα χωράφια και τις λαϊκές γειτονιές. Κίνημα ταξικό, ρωμαλέο, επιθετικό, που, με ένα συστηματικό πολιτικό σχέδιο δράσης, θα βάζει πλώρη να έρθει άλλο μπλοκ ταξικών κοινωνικών δυνάμεων στην εξουσία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ