Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προβλέπει την κατάργηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου

Αμεση η αντίδραση των ταξικών συνδικάτων στην οικοδομή και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Προσχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την κατάργηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχει κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής στις 15 Ιούλη. Χτες, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον πολιτικό προϊστάμενο του ΣΕΠΕ, Ν. Χάλαρη, από τα σωματεία της Ζώνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο συντάχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και έχει τίτλο «Αναγέννηση της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες συναφείς διατάξεις για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και της ασφάλισης». Στο άρθρο 8 το οποίο έχει υπότιτλο «Κατάργηση Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου» αναφέρεται: «Το άρθρο 19 του Ν.1767/1998 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και κάθε άλλη διάταξη που προβλέπει τη λειτουργία Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου σε οικοδομές και εργοταξιακά έργα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου - Περάματος - Σαλαμίνος καταργείται»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Ζώνη, οι εργάτες επέβαλαν τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών το 1990, τρία χρόνια μετά την τρομακτική έκρηξη του γκαζωμένου γκαζάδικου «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ» του εφοπλιστή Αγγελικούση, που ακόμα ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες ως υπεύθυνες «για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δε γύρισαν στα σπίτια τους, που σακατεύτηκαν στους χώρους δουλειάς». Ακόμα αναφερόμενη στην παράσταση διαμαρτυρίας, επισημαίνει ότι η απάντηση του πολιτικού προϊσταμένου του ΣΕΠΕ - πως δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι Μεικτές Επιτροπές αφού υπάρχουν οι τεχνικοί Ασφαλείας και οι γιατροί Εργασίας - είναι ένα «γελοίο επιχείρημα». Οπως επισημαίνει ο τεχνικός και ο γιατρός, «που τους πληρώνει ο εργοδότης για να δουλεύουν για λογαριασμό του, είναι δυνατόν να δουλεύουν και για το συμφέρον των εργαζομένων;». Καταλήγοντας απαιτεί να πάρουν πίσω το άρθρο κατάργησης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, αλλά και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου.

Τα σωματεία της Ζώνης με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι ακριβώς την επομένη μέρα της ψήφισης τέτοιου νόμου, η Ζώνη θα μετατραπεί σε κρεματόριο και δηλώνουν ότι δε θα το επιτρέψουν. Καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθμός για τους οικοδόμους η απεργία στις 8 Νοέμβρη(2023-10-24 00:00:00.0)
«Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους»(2021-11-25 00:00:00.0)
Τα ταξικά συνδικάτα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια!(2019-08-03 00:00:00.0)
Απάντηση στο απαράδεκτο δημοσίευμα της «Αυγής»(2007-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-01-14 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν κατάργηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας(2002-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ