Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Πανεργατική ανυπακοή στο τερατούργημα

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο με την πάλη τους να κουρελιάσουν τα φιρμάνια κυβέρνησης - εργοδοσίας για πάγωμα των μισθών

Αποφασισμένη να κάνει πράξη το σχέδιό της και με νομοθετική παρέμβαση να καταργήσει κάθε δυνατότητα για αύξηση στους μισθούς, πέρα απ' αυτές που προβλέπει το αντιδραστικό μνημόνιο και η τρόικα αλλά και η κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, υπερασπίζεται τη στρατηγική της επιδίωξη, τουλάχιστον για τρία χρόνια να μειώσει το εργατικό εισόδημα και ταυτόχρονα επιδιώκει να ανακόψει - και με τα όπλα του νόμου - κάθε εργατική διεκδίκηση. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικές εξαγγελίες οδηγούν στην ποινικοποίηση κάθε κλαδικού αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα. Στον αντίποδα, η μόνη νομιμότητα που αναγνωρίζει η κυβέρνηση είναι αυτή της ανέχειας της λαϊκής οικογένειας και της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εργασίας στη Βουλή, εξήγγειλε την κατάργηση με νόμο διαιτητικών αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), οι οποίες έδιναν κάποιες πενιχρές αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εμμένει στην άποψη ότι δεν αποδέχεται αποφάσεις που κινούνται «εκτός πλαισίου» και γι' αυτό η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Και βέβαια επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι δε θα αποδεχτεί διαιτητικές αποφάσεις που αγνοούν την «εθνική ανάγκη», την οποία ερμηνεύει από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου και της διασφάλισης της κερδοφορίας του.

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σπεύδουν να αξιοποιήσουν άμεσα οι εργοδότες προσπαθώντας ακόμα και να μην υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση των εργοδοτών στο Φάρμακο να κάνουν νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου για την κλαδική σύμβαση.

Αρχικά, ύστερα από την πίεση της Ομοσπονδίας, προσήλθαν σε δύο συναντήσεις, όπου όμως μιλούσαν για «αβέβαιο μέλλον» και τώρα κωλυσιεργούν παραπέμποντας στο Σεπτέμβρη, όταν «θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο». Οταν δηλαδή η κυβέρνηση θα έχει προωθήσει την αντεργατική νομοθετική ρύθμιση και θα έχει θωρακίσει απ' όλες τις μπάντες την εργοδοτική υπερκερδοφορία.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, οι εργοδότες «στη βασική επιδίωξή τους για πιο φθηνή εργατική δύναμη, έχουν πολύτιμο στήριγμα την κυβερνητική πολιτική. Η τελευταία προκλητική και επαίσχυντη τοποθέτηση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Εργασίας (...), αποθρασύνει την εργοδοσία και αποδεικνύει περίτρανα ότι υπηρετεί πιστά τους κεφαλαιοκράτες και την κερδοφορία τους».

Η ταξική Ομοσπονδία αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργάτες να απαντήσουν με ανυποχώρητο και οργανωμένο ταξικό αγώνα. «Εμείς παράγουμε τον πλούτο και είμαστε αποφασισμένοι, όσα εμπόδια και αν μας βάλουν, να διεκδικήσουμε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του».

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και καλεί την εργατική τάξη «να αχρηστεύσει στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις και να βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ