Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πακτωλός στις επιχειρήσεις, ούτε ευρώ στους ανέργους

Εξαγγελίες - πρόκληση από την κυβέρνηση, που μοιράζει τρία δισ. στο κεφάλαιο για βραχύχρονα προγράμματα απασχόλησης και ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας»

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει σε ενιαίο μέτωπο να απαιτήσουν μέτρα που θα φορτώνουν την κρίση στην πλάτη αυτών που την προκάλεσαν
Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει σε ενιαίο μέτωπο να απαιτήσουν μέτρα που θα φορτώνουν την κρίση στην πλάτη αυτών που την προκάλεσαν
Δραστικός περιορισμός ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης «προστασίας» των ανέργων, αναστολή στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου και των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ισχυρή ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, αντί της ανακούφισης των εργαζομένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, είναι η στρατηγική γραμμή πλεύσης του υπουργείου Εργασίας για το επόμενο διάστημα.

Αυτό επιβεβαίωσε και χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με την παρουσίαση παλιών και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης της εργοδοσίας και με πρόσχημα πάντα την «αντιμετώπιση» δήθεν της ανεργίας, η οποία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και οξύνεται σε συνθήκες κρίσης.

Την ίδια στιγμή, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, οι άνεργοι, που φτάνουν στο σημείο να μην έχουν να πληρώσουν για το νερό και το ρεύμα του σπιτιού τους, εισπράττουν την απάντηση ότι η κάλυψη αυτών των αναγκών δεν περιέχεται στην επιλεξιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου!

«Δεν είναι επιλέξιμη η επιδότηση των λογαριασμών», ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου στη σχετική ερώτηση του «Ρ». Οπως, βέβαια, δεν είναι στη λογική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επιδότηση των ανέργων, οι οποίοι, σχεδόν μισό εκατομμύριο, δε λαμβάνουν ούτε το γλίσχρο επίδομα των 454 ευρώ.

Αντίθετα, στις επιλογές τους είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που συνολικά θα ανέλθουν στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, με το πρόσχημα της «διατήρησης» και «δημιουργίας» θέσεων (τζάμπα) εργασίας, επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν άμεσα με κεφάλαια ύψους 930 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κατά 600 εκατομμύρια από τον ΟΑΕΔ, 260 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και 70 εκατομμύρια ευρώ από το ΛΑΕΚ.

Στην πράξη, βέβαια, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με σωρεία τέτοιων προγραμμάτων, πρόκειται για τζάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις, που ανακυκλώνουν κάποιους μήνες ορισμένους από τους ανέργους, προκειμένου να απορροφήσουν τα κονδύλια - είτε πρόκειται για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, είτε για προγράμματα κατάρτισης - και στη συνέχεια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι ξαναγυρίζουν στις στρατιές των ανέργων.

Πριμοδοτούν την «κοινωνική οικονομία»

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, ως «μια νέα μορφή εταιρικότητας και επιχειρηματικότητας» που πριμοδοτεί και η ΕΕ, τομέας στον οποίο θα εμπλέκονται η Τοπική Διοίκηση, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Κυρίαρχη μορφή «ενίσχυσης» θα είναι τα άτοκα δάνεια ενώ προβλέπεται ακόμα οι επιχειρήσεις που θα στήνονται να προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό από τις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, το οποίο δυναμικό, εννοείται, θα προσφέρει την εργασία του σε καθεστώς «απασχολησιμότητας», χωρίς πλήρη απασχόληση και, κυρίως, χωρίς τα βασικά εργατικά δικαιώματα.

Αντίστοιχη επιδίωξη έχουν και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα μέσα από συμπράξεις της Τοπικής Διοίκησης, των ΜΚΟ και των επιχειρηματιών, με βασικό στόχο να προωθηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αξιοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων και υπονομεύοντας τη σταθερή εργασία και τους μισθούς που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Και ενώ «λεφτά υπάρχουν» για τις επιχειρήσεις και τις ΜΚΟ, το υπουργείο επιβεβαίωσε και χτες ότι δε θα καταβληθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου το επίδομα ενοικίου για τις αιτήσεις του 2009, ενώ δε θα γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις για φέτος. Το ίδιο γίνεται και για όλα τα προγράμματα επιδότησης κατοικίας, καθώς εξετάζεται ο καθορισμός νέων όρων και προϋποθέσεων για τους δικαιούχους, με στόχο, όπως φαίνεται, τον περιορισμό τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν πλέον αποθεματικά στον ΟΕΚ, τα οποία βέβαια καταληστεύτηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Οργανισμός με πολιτικές αποφάσεις μετατράπηκε σε ντίλερ των τραπεζών, συρρικνώνοντας στο ελάχιστο το κατασκευαστικό του έργο. Την ίδια στιγμή, προωθούσε αφειδώς πακτωλό εκατομμυρίων για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, σκάνδαλο που επιχειρεί να επαναλάβει με την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού στο Βόλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ