Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Επαληθεύεται η δικομματική συνενοχή

Σημαντικά στοιχεία από την κατάθεση χτες του πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μίζες από τη «Ζήμενς», σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στη γερμανική δικογραφία
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μίζες από τη «Ζήμενς», σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στη γερμανική δικογραφία
Παρεμβάσεις που είχαν στόχο να εμποδιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης «ΖΗΜΕΝΣ» κατήγγειλε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής, ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, που διετέλεσε επικεφαλής της επιτροπής για το «μαύρο χρήμα».

Αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των «μαύρων ταμείων» στη Γερμανία Ρ. Σίκαστεκ, καταθέτοντας σε εισαγγελέα στο Μόναχο, είπε ότι υπάρχει φάκελος που δόθηκε σε αυτόν από τον Μ. Χριστοφοράκο με ονόματα προσώπων στην Ελλάδα τα οποία έλαβαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης κατέθεσε πρόταση προς την Επιτροπή, τονίζοντας ότι: «Εάν ο φάκελος αυτός αποτελεί τμήμα της δικογραφίας στη Γερμανία, θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα στην Ελλάδα στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής (...) Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τις κατά νόμο ενέργειές σας, ώστε η γερμανική δικαιοσύνη να μας αποστείλει το εν λόγω έγγραφο άμεσα».

Ο Γ. Ζορμπάς είπε ότι όταν ανέλαβε την εξέταση της υπόθεσης «ΖΗΜΕΝΣ», διαπίστωσε βραδύτητα στις έρευνες και ανέφερε ότι εάν ήταν αυτός αρμόδιος εισαγγελέας θα είχε αποτρέψει τη φυγή Χριστοφοράκου στη Γερμανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Θ. Παφίλη για το διαβόητο «C4I», είπε πως είδε ότι υπήρχαν δυσκολίες εφαρμογής των όρων της σύμβασης, ενώ ανέφερε ότι είδε στα σχετικά έγγραφα κατάθεση που λέει πως το 2% του τζίρου της «ΖΗΜΕΝΣ» δινόταν σε πολιτικούς των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Χτες κατέθεσε και το πρώην μέλος του ΔΣ της «ΖΗΜΕΝΣ» Φ. Γιουγκ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» και έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Ελλάδα. Παραδέχθηκε ότι ήταν το πρόσωπο - σύνδεσμος της «ΖΗΜΕΝΣ» με τη γερμανική μυστική υπηρεσία. Είπε ότι με αφορμή την απαγωγή ενός στελέχους της «ΖΗΜΕΝΣ» στο Λίβανο, η μυστική υπηρεσία ζήτησε κάποιο σύνδεσμο με την εταιρεία, ορίστηκε ο ίδιος και είχε συνεργασία και σε άλλη σχετική υπόθεση σε άλλη χώρα.

Η εμπλοκή αυτή θυμίζει τη γενικότερη εμπλοκή των πολυεθνικών με τις μυστικές υπηρεσίες, όπως έγινε και με την ΙΤΤ και την ΣΙΑ στην υπόθεση της επιβολής χούντας στη Χιλή.

Για ομόλογα και οικονομία

Χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εξεταστική για τα «δομημένα ομόλογα» και αποφάσισε να ζητηθεί από τη δικαιοσύνη όλη η σχετική δικογραφία. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου πρόσθεσε ότι πρέπει να ζητήσει η Επιτροπή τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων, που χωρίς δεσμευτικές προτάσεις θα βοηθούν την Εξεταστική σε λεπτομερή τεχνικά ζητήματα.

Το δρόμο προς τη Βουλή, για τυχόν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, παίρνει και η υπόθεση με τα παραποιημένα - όπως καταγγέλλεται - στοιχεία που αφορούν στο έλλειμμα της χώρας και στάλθηκαν στην Eurostat από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ε. Ράικου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από εκεί θα διαβιβαστεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ