Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στο απόσπασμα σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις τα όρια ηλικίας να μειωθούν και να αυξηθούν οι συντάξεις, σημείωσε στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος

Επέλαση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι είναι συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά, για το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επί της αρχής μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα του.

Για έναν «οδοστρωτήρα ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα», που «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της αδυσώπητης αντιλαϊκής επίθεσης», μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τόνισε ότι «είναι πρόσχημα ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας», αφού ο δρόμος αυτός «ήταν προαποφασισμένος πριν την καπιταλιστική κρίση», θυμίζοντας πως «το Ασφαλιστικό άρχισε να ξεθεμελιώνεται το 1985».

Σήμερα, επισήμανε, «αξιοποιούν το μνημόνιο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου», ενώ «μόλις χτες η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προτείνει τη γενικευμένη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης και της βιωσιμότητας των Ταμείων».

Προπαγάνδα γεμάτη ψέματα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο πολιτικής απατεωνιάς», απαντώντας στα τρία βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα:

  • Για το θέμα της δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Γιατί είναι δίκαιο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας; Δεν είναι δίκαιο να μειωθούν τα όρια; Δεν έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας;». Παράλληλα μίλησε για «προκλητικές εξαιρέσεις: Εξαιρούνται οι συντάξεις των αιρετών οργάνων» γιατί «η άρχουσα τάξη θέλει να πριμοδοτήσει το υπαλληλικό της προσωπικό».
  • Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των Ταμείων, σημείωσε ότι «αν πράγματι το επιθυμούσατε, θα φροντίζατε να αποδοθούν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κλαπεί. Κάποιοι κονομήσανε από όλα αυτά. Να τα πάρετε πίσω από αυτούς και να τα δώσετε στα Ταμεία (...) Να δώσει στα Ταμεία το κράτος τα χρωστούμενα που έχει».
  • Για τα περί χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε πως «τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε θα τα δώσετε στα αφεντικά σας».

Στην ουσία «καταργείτε την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο νέος άνθρωπος δε θα πάρει ποτέ σύνταξη. Θα ζει με ένα βοήθημα», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναρωτώμενος: «Ενας εργαζόμενος με 4ωρο πόσες ζωές πρέπει να έχει για να συμπληρώσει τα 40 χρόνια;». Χαρακτήρισε πρόκληση το να «χορεύουν εκατομμύρια στα παζάρια του ποδοσφαίρου και να περικόπτετε τις συντάξεις των 500 ευρώ», τονίζοντας για το νομοσχέδιο πως «όχι απλά θα το καταψηφίσουμε αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστεί».

Στρατηγική συγχορδία

Την άποψη ότι η κοινωνία στηρίζει το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε προκλητικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ο κόσμος πονάει και οργίζεται, καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν και πρέπει να τις κάνουμε τώρα».

Στη γνωστή ρότα της τρομοκράτησης του λαού, τόνισε πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξήθηκαν «από τα 4,1 δισ. ευρώ στα 7,1 δισ. ευρώ» και «δαπανούμε το 12,5% του ΑΕΠ για συντάξεις, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 25% του ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι «πράγματι ορισμένες ανατροπές είναι βίαιες αλλά ακόμη πιο βίαιο είναι να πεις αύριο ότι δεν έχω λεφτά να πληρώνω για συντάξεις». Σε ό,τι αφορά στη συνταγματικότητα, δήλωσε ότι διαφωνούμε με την εκτίμηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ότι δεν μπορούν να ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ.

«Ναι» στις αντεργατικές αλλαγές αλλά με τεκμηρίωση (!) και χωρίς βιασύνες δήλωσε χτες η ΝΔ διά στόματος εισηγητή της, Ν. Λέγκα, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο Ν. Λέγκας είπε ότι για το νομοσχέδιο υπάρχει «ελάχιστη τεκμηρίωση», αφού «δεν υπάρχει αναλογιστικό μοντέλο για την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων» και «οι ιστορικές μεταβολές δεν μπορούν να στηρίζονται σε αυθαίρετες υποθέσεις».

Φρόντισε ωστόσο να δώσει πάτημα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων είναι μικρότερη από 2 προς 1, οπότε «τα δεδομένα επιβάλλουν αλλαγές στο σύστημα». Κατέληξε λέγοντας ότι «με βαθιά συναίσθηση ευθύνης δεν θα διστάσουμε να ψηφίσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου έστω και αν είναι δυσάρεστες για κάποιες ομάδες πολιτών».

Ακρως προκλητική για το λαό και η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. Αφού υπερψήφισε το μνημόνιο, ο εισηγητής του, Κ. Αϊβαλιώτης, έκανε λόγο για «Ασφαλιστικό που μας επεβλήθη έξωθεν». Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για εγκατάλειψη των προεκλογικών του υποσχέσεων άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με τα περίφημα τρία "δεν" πήρατε την ψήφο του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ