Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Στη φόρα οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Συντάγματος

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη «συνταγματικότητα» του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αποκαλυπτική για το πώς οι συνταγματικές διατάξεις γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με το κατά πού φυσάνε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε αυτής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε η ΝΔ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Παφίλης τόνισε ότι υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας, καταγγέλλοντας όμως τον υποκριτικό «συνταγματικό» καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ένσταση απορρίφθηκε με βάση την «αρχή της δεδηλωμένης».

Ο εισηγητής ΝΔ Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «όλες οι συνταξιοδοτικές διατάξεις κινούνται εκτός συνταγματικής τάξης», υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα υπερέχει του κυρωτικού νόμου του μνημονίου. Χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα άρθρα που αφορούν τη μείωση των αποζημιώσεων και των αμοιβών των νεοεισερχόμενων στην παραγωγή.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας ανταπάντησε ότι ο Π. Παυλόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών παραβίασε με νομοσχέδιά του το Σύνταγμα 30 φορές και ο Χ. Παπουτσής ότι «η μορφή και η έκταση της προστασίας είναι δυνατόν να αλλάζει ανάλογα με τις δυνατότητες του ασφαλιστικού συστήματος», αφού το Σύνταγμα δεν προβλέπει συγκεκριμένο ύψος συντάξεων.

Για μία συζήτηση που θα έπρεπε να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, λέγοντας πως πρόκειται για «αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το πόσες φορές έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα, το οποίο τα δυο κόμματα ψήφισαν». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «το Σύνταγμα που όταν το αμφισβητούν οι εργαζόμενοι το κουνάτε πάνω από το κεφάλι τους», ενώ «οι διατάξεις που υπάρχουν γίνονται λάστιχο».

Συνεχίζοντας στο θέμα της «συνταγματικότητας», επισήμανε ότι «υπάρχει, όμως δεν είναι το κύριο, αφού το πρόβλημα είναι πολιτικό». Εστίασε την αντισυνταγματικότητα στο ότι «καταργείται ο κατώτατος μισθός που ορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ προτείνεται προς τους νέους «να δουλεύουν από τα 15 και αυτό είναι το "δώρο" του ΠΑΣΟΚ στη νεολαία». Επίσης σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα και με τη διαιτησία», την οποία «καταργείτε με τρικλοποδιά», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τη λογική των «κοινωνικών εταίρων».

Μιλώντας γενικά για τις ανατροπές που προωθεί το νομοσχέδιο, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης, αφού είτε υπήρχε, είτε όχι, τα μέτρα θα τα έπαιρναν». «Πρέπει να απολογηθείτε και οι δυο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αφού «οι δικές σας κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα Ταμεία από το 1950 και μετά», προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσχηματική η επίκληση του Συντάγματος από τα αστικά κόμματα(2023-03-21 00:00:00.0)
Αντιδραστικό από πάνω μέχρι κάτω το πολυνομοσχέδιο(2019-08-08 00:00:00.0)
Ζητούν «μαθητειακή» επέκταση των stage(2009-12-12 00:00:00.0)
Επιμένει στα μέτρα που χτυπούν το λαϊκό κίνημα(2009-07-30 00:00:00.0)
Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2006-03-29 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η επιβολή διδάκτρων(1997-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ