Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην εμπορευματοποίηση

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύπτει μόνο το 85-90% των απαραίτητων κονδυλίων ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων

Μια ακόμα κερκόπορτα για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που θα πρέπει να έχουν δικά τους έσοδα για την κάλυψη των αναγκών τους, αποτελεί το νέο σχέδιο εφημέρευσης και αμοιβών των γιατρών στις εφημερίες, που έδωσε προχτές η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το σχέδιο αυτό είναι ενσωματωμένο στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, που θα προωθηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας μέσα στον Ιούνη και - μεταξύ των άλλων - όπως εξήγησε η υπουργός, προβλέπει την κάλυψη του κονδυλίου των εφημεριών κατά 85-90% απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο 10-15% θα καλύπτεται από έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα στηρίζεται στις προγραμματικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών, όπως γίνεται σήμερα με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία.

Μ' άλλα λόγια, θεσμοθετείται «επίδομα εφημέρευσης» για σταθερή εργασία, που θα αποτελέσει και το οικονομικό υπόβαθρο για τη μελλοντική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς οι 7 ενεργείς (και συνολικά 11 παντός τύπου) εφημερίες αποτελούν και βασικό όρο της κλαδικής συμφωνίας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο Υγείας (Νοέμβρης 2008). Η παραπάνω συμφωνία τέθηκε σε ισχύ με το νόμο 3754/2009 και θεσμοθετήθηκε καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίες σε σχετικές οδηγίες. Επιπλέον, το νέο σύστημα εφημεριών - και αμοιβών - ανοίγει το δρόμο για την απλήρωτη εργασία των γιατρών σε περίπτωση που το νοσοκομείο τους δεν έχει έσοδα ή για άγρια χαράτσια σε εκείνους τους ασθενείς που θα διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων σε «καλλικρατική» περιφέρεια ώστε να καλυφθεί, κατά τα λεχθέντα της υπουργού, η ολοήμερη λειτουργία όλων των νοσοκομείων σε επίπεδο περιφέρειας.

Συμπτώματα απορρύθμισης

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα συμπτώματα απορρύθμισης στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, που έρχεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής θηλιάς στα δημόσια νοσοκομεία, των διαδικασιών χορήγησης των υλικών και του πολέμου των εταιρειών προμήθειας υλικών, καθώς δε συμφωνούν με τον τρόπο ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, για τα οποία υπεύθυνοι είναι αφενός η κυβέρνηση με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και αφετέρου οι ίδιοι με τις υπερτιμολογήσεις των υλικών.

Ετσι, για παράδειγμα, επείγοντα ή μη επείγοντα περιστατικά σε κεντρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση για αρκετές μέρες καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοκ υλικών. Επίσης, χτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μην προμηθεύει τα νοσοκομεία με ορθοπαιδικά υλικά, γιατί δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση με ομόλογα των χρεών των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ