Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εκρηκτικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης

Κοινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων

Στο κλείσιμο ή την αδυναμία λειτουργίας έχει οδηγήσει μια σειρά ιδρύματα Πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής η πολιτική της υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων καταγγέλλουν μια σειρά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα:

  • Κλειστό παραμένει εδώ και μια βδομάδα το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά «Ιριδα» στο Ελληνικό. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες, τα χρέη προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους.
  • Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διάλυση. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες, τα χρέη προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 700.000 ευρώ και από 120 μαθητές που φιλοξενούσε πριν 20 χρόνια σήμερα έχουν μείνει μόλις 25.
  • Το Κέντρο Αποκατάστασης και Φροντίδας Κινητικά Αναπήρων (ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας έκλεισε. Ηδη από τη σύστασή του υπολειτουργούσε και αδυνατούσε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης. Μηχανήματα πάνω από τέσσερα χρόνια σκουριάζουν στις αποθήκες, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (φυσίατρους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, κ.λπ.), πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δούλευαν με προγραμματική σύμβαση, μέσω του Συλλόγου ΑμΕΑ Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι απολύθηκαν.

Η χώρα έχει ανάγκη πάνω από 2.000 κρεβάτια αποκατάστασης και λειτουργούν μόνο 200 δημόσια και αυτά μόνο στην Αθήνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιώτες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις ανάγκες αποκατάστασης, ενώ οι οικογένειες των τραυματιών και αναπήρων πουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασής τους.

  • Απλήρωτοι για μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι και στο εργαστήρι ειδικής αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», στην Εστία Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης (ΕΣΕΠΑ) στο Ψυχικό, στη στέγη ειδικής αγωγής ΕΓΝΟΙΑ στο Λαγονήσι.

Παράλληλα, οι γονείς πληρώνουν από 130 μέχρι 1.800 ευρώ στις κατά τα άλλα φιλανθρωπικές οργανώσεις που έτσι κι αλλιώς πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Π.χ. στο ΚΕΠΕΑ Αγίου Δημητρίου οι γονείς πληρώνουν 130 ευρώ το μήνα, στην «Ιριδα» 300 ευρώ, στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ερμής» 350 ευρώ, στην ΕΣΕΠΑ 500 ευρώ, στο Κέντρο «Ιρις» για παιδιά με αυτισμό στον Αγιο Δημήτρη 1.800 ευρώ!

Ο Ενιαίος Σύλλογος και η ΣΕΑΑΝ καλούν τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, συστρατευμένοι με το ταξικό αγωνιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ