Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς στήθηκε η προβοκάτσια στο Σύνταγμα

Η ομάδα περιφρούρησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μπροστά από τη Βουλή

*

Η ομάδα περιφρούρησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μπροστά από τη Βουλή
Οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας, με ξεκάθαρο στόχο να συκοφαντηθούν η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ καθώς και οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, εκτυλίχθηκε χτες το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία Συντάγματος.

Σχέδιο οργανωμένο, με τη συμμετοχή διαφόρων προβοκατόρικων στοιχείων, με τη συμμετοχή ομάδας φασιστοειδών, χρυσαυγιτών και άλλων που ανήκουν σε όμορους χώρους, που στόχο είχαν να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα για να συκοφαντηθούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Σχέδιο, που δεν άργησε να ξεμπροστιαστεί με τη συκοφαντία που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά του ΚΚΕ, λίγη ώρα αργότερα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, όταν και ισχυρίστηκε πως το ΚΚΕ κάλεσε τους διαδηλωτές να εισβάλουν στη Βουλή και να την κάψουν. Το σκηνικό που είχαν στήσει ήταν μελετημένο. Ομως, δεν τους βγήκε. Και δεν τους βγήκε ακριβώς γιατί η περιφρούρηση της μεγαλειώδους διαδήλωσης του ΠΑΜΕ απέκρουσε με αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα στοιχεία.

Ο «Ριζοσπάστης» παραθέτει παρακάτω λεπτό προς λεπτό τι έγινε πολύ πριν φτάσει η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, μέχρι και τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πορεία και οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί από το χώρο.

Από πολύ νωρίς...

Χρυσαυγίτες και άλλα φασιστοειδή (κρατώντας σημαία φασιστικής οργάνωσης) προσπαθούν να μπουν στη Βουλή, 15 λεπτά μετά την αποχώρηση και του τελευταίου διαδηλωτή του ΠΑΜΕ
Χρυσαυγίτες και άλλα φασιστοειδή (κρατώντας σημαία φασιστικής οργάνωσης) προσπαθούν να μπουν στη Βουλή, 15 λεπτά μετά την αποχώρηση και του τελευταίου διαδηλωτή του ΠΑΜΕ
Από νωρίς το πρωί, πολλή ώρα πριν φτάσει η πορεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ήδη υπήρχαν διάφορες ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών, διασκορπισμένες. Ο αριθμός τους γύρω στις 12 το μεσημέρι έφτανε τους 500. Εκείνη τη στιγμή, η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκινούσε από την Ομόνοια με διάταξη τέτοια, που το μήκος της έφτανε έως την οδό Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

Μισή ώρα αργότερα, γύρω στις 12.30, και ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ είχε ήδη ξεκινήσει να περνά μπροστά από το μνημείο, έβαλαν το προβοκατόρικο σχέδιό τους σε εφαρμογή: Οι ομάδες αυτές των «αγανακτισμένων» που αποδείχτηκε ότι ήταν χρυσαυγίτες και μεμονωμένα πρόσωπα - προφανώς κάποιου όμορου χώρου - άρχισαν να φωνάζουν «αθώα» συνθήματα, του τύπου «κλέφτες - κλέφτες».

Εκείνη τη στιγμή, ομάδα προβοκατόρων, που είχαν πάρει δυο - τρεις σημαίες του ΠΑΜΕ, επιχείρησαν (συνεχίζοντας και εντείνοντας τα συνθήματα), με χειρονομίες, να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα, ώστε να συκοφαντηθούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αμέσως, παρενέβησαν ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, αφού ήταν φως - φανάρι ότι η προσπάθεια της άθλιας προβοκάτσιας ήταν σε εξέλιξη. Οι ομάδες περιφρούρησης τοποθετήθηκαν μπροστά από τις σκοπιές του μνημείου, βάζοντας «φράγμα» σε αυτούς που ήθελαν να προχωρήσουν στα έκτροπα. Ηταν ανάμεσα στις σκοπιές των ευζώνων και στους προβοκάτορες. Στο μεταξύ, η μεγαλειώδης διαδήλωση του ΠΑΜΕ συνέχιζε την πορεία της, συντεταγμένη, περιφρουρημένη με τα πανό της και με συνθήματα, όπως, «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», απαντώντας στους προβοκάτορες.

Η δεύτερη φάση της προβοκάτσιας

Δευτερόλεπτα αργότερα, ξεκίνησε η δεύτερη πράξη της προβοκάτσιας.

Δέκα συγκεκριμένοι άνθρωποι, που ξεχώριζαν σαν τη «μύγα μες στο γάλα», άρχισαν να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο! Κάποιοι φορούσαν ελληνικές σημαίες. Κάποιος άλλος κρατούσε μια μαύρη σημαία. Μια άλλη ομάδα προβοκατόρων, που επίσης ξεχώριζε, λίγο πιο πίσω, άρχισε να φωνάζει συνθήματα του τύπου «Να καεί - να καεί το μπ..... η Βουλή».

Η ομάδα περιφρούρησης καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους που βρίσκονται εκεί να δώσουν απάντηση στην καραμπινάτη πια προβοκάτσια με συνθήματα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη», κάτι που γίνεται πράξη.

Η περιφρούρηση της διαδήλωσης, που βρισκόταν στο χώρο, απομόνωσε τα στοιχεία και πήρε πίσω τις σημαίες που κρατούσαν. Ταυτόχρονα, από τις ντουντούκες, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ καλούσαν τον κόσμο να φύγει και να ακολουθήσει την πορεία, τη διαδήλωση, η οποία συνεχιζόταν απρόσκοπτα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Συγγρού. Στελέχη του ΚΚΕ βγάζουν από το κύριο σώμα της διαδήλωσης στοιχεία που προσπαθούν να παρεισφρήσουν. Οι προβοκάτορες απομονώνονται. Τα σχέδιά τους δεν περνούν ούτε τώρα.

Η τρίτη πράξη των προβοκατόρων

Λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία πράξη των προβοκατόρικων ενεργειών. Οι ίδιοι άνθρωποι επιχείρησαν να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην περιφρούρηση, φωνάζοντας προς την ομάδα της περιφρούρησης πως «προστατεύετε τη Βουλή», «τους φυλάτε» και άλλα τέτοια. Και αυτή η απόπειρα απέτυχε παταγωδώς. Κανείς δε στράφηκε ενάντια στην περιφρούρηση.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ, που περνούσε επί μία ώρα μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Η οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έπεσε στο κενό χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της περιφρούρησης και στελεχών του Κόμματος. Απέδειξε πως το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση. Οτι μπορεί να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας. Σχέδια που στόχο έχουν τον εκφοβισμό του λαού, από όπου κι αν προέρχονται.

Δέκα λεπτά απ' την ώρα που πέρασε και το τελευταίο μπλοκ της πορείας του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απ' το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη άρχισαν τα πρώτα επεισόδια... Οι προβοκάτορες ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής και άρχισαν το γνωστό κυνηγητό με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί. Προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και τότε έγινε η πρώτη ρίψη χημικών και κρότου - λάμψης.

Αυτό τα λέει όλα! Η προβοκάτσιά τους απέναντι στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ δεν πέρασε. Και καμία αντίστοιχη στο μέλλον δεν πρόκειται να περάσει!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ