Πέμπτη 6 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεκάδες χιλιάδες λαού κατέβηκαν στους δρόμους μαζί με το ΠΑΜΕ, εμπιστεύτηκαν τους κομμουνιστές, έδειξαν στην πράξη τη διάθεσή τους να προχωρήσουν αποφασιστικά στους δύσκολους, αλλά ελπιδοφόρους αγώνες, του μέλλοντος για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι φανερό ότι σε τέτοιες στιγμές, που η ταξική σύγκρουση ανεβαίνει, μπαίνουν στο προσκήνιο λαϊκές μάζες που δεν έχουν βέβαια τον ίδιο βαθμό ταξικής συνείδησης και ωριμότητας. Πρόκειται, βέβαια, για αναμενόμενη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα εξέλιξη. Είναι, όμως, ταυτόχρονα ανάγκη να ανοίξει μέτωπο και να απομονώνονται ρεφορμιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, που υπονομεύουν την ταξική ενότητα του κινήματος, καθώς βρίσκονται πολύ πίσω ή απέναντι από το πλαίσιο των στόχων του κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Μπορεί να ακούγονται εύκολα διάφορα δήθεν «απολίτικα» ή οργισμένα συνθήματα για τους «κλέφτες» ή για τη «Βουλή», αλλά οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουν το στόχο: Τα βάρη της κρίσης να πληρώσουν τα μονοπώλια, ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων σε ρήξη με τα μονοπώλια με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Οι σωστά προσανατολισμένοι και περιφρουρημένοι ταξικοί αγώνες μπορεί να μην έχουν άμεσα αποτελέσματα, όπως ίσως βιάζονται μερικοί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα έχουν και προπάντων προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

Η ζημιά και ο λογαριασμός

Λύσσαξαν τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια για τη ζημιά που γίνεται στη «διεθνή εικόνα της χώρας» εξαιτίας των όσων μετέδιδαν χτες τα διεθνή ΜΜΕ, χύνοντας ταυτόχρονα κροκοδείλια δάκρυα για τη ζημιά που γίνεται στον τουρισμό. Πρόκειται για το ίδιο παραμύθι που λένε σε κάθε ευκαιρία για να τρομοκρατήσουν και φοβίσουν τον κόσμο, να τον κρατήσουν στο σπίτι του. Το έλεγαν κατά κόρο προχθές με αφορμή την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, το ίδιο έλεγαν και με την ακινητοποίηση του «ZENITH», με την περιφρούρηση των απεργιών στα μεγάλα ξενοδοχεία κ.ο.κ. Επιτέλους, ας το καταλάβουν. Οι εικόνες των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων είναι εικόνες που τιμούν τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας, που εκπέμπει μήνυμα ξεσηκωμού σε όλους τους λαούς του κόσμου. Και γι' αυτό δε «βγαίνουν» καθόλου εύκολα έξω από τα μεγάλα δίκτυα και πρακτορεία. Αντίθετα, στήνονται αμέσως «απευθείας» συνδέσεις όταν αρχίζουν οι προβοκάτσιες. Το λογαριασμό, λοιπόν, για τη ζημιά που γίνεται από τις προβοκάτσιες, ας τον στείλουν εκεί που πρέπει. Μάτια και κάμερες έχουν και τα βλέπουν όλα...

Επικίνδυνη προπαγάνδα

Σε μια αισχρή και επικίνδυνη προπαγάνδα επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας να συνδέσει τις προβοκάτσιες των γνωστών μηχανισμών και κέντρων με το λαϊκό ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών ότι αμφισβητείται το Σύνταγμα και η νομιμότητα του Συντάγματος (...) νομιμοποιούν σε συνειδήσεις πολιτών την ίδια τη βία». Τα ίδια, αλλά με ακόμα πιο εμετικούς συνειρμούς επανέλαβε από το «Μέγκα» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας - με τη συνδρομή του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Θ. Πλεύρη - ισχυριζόμενος ότι «δηλώσεις που αμφισβητούν το Σύνταγμα δίνουν άλλοθι σε κάποιους που ζητούν αίμα να εκφράζονται μέσω της βίας». Με μια γκαιμπελικής έμπνευσης επιχείρηση η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στα αντιδραστικά «μέτρα» της, την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι αγωνίζεται για την ύπαρξη ενός Συντάγματος που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στα χαλκεία του Μεγάρου Μαξίμου και σε πλήρη συνεννόηση από ό,τι δείχνουν τα φαινόμενα με την ηγεσία του ΛΑ.Ο.Σ, στήνεται μια βρώμικη επιχείρηση που έρχεται να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας καταλύει και ισοπεδώνει βασικές αρχές και άρθρα του ίδιου του αστικού Συντάγματός τους. Αυτοί καταστρατηγούν τα άρθρα του Συντάγματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, το Δικαίωμα στην Εργασία, με τα μέτρα που φέρνουν. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταπάτησαν το Σύνταγμα για να προσφέρουν το ελληνικό έδαφος στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα για να δολοφονήσουν γειτονικούς λαούς. Δυστυχώς γι' αυτούς, το τεράστιο ποτάμι που χτες δόνησε τους δρόμους της χώρας, γνωρίζει πού στοχεύει η βρώμικη προπαγάνδα τους.

Κόντρα στις προβοκάτσιες

Το σύστημα και οι μηχανισμοί του γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο δυναμώνει το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική. Η πλουτοκρατία και οι υποστηρικτές της, κάθε μέρα που περνά, διαπιστώνουν ότι η άγρια επίθεση κατά του λαού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η οργή και η αγανάκτηση μετατρέπεται σε συνειδητή δράση και ολοένα και περισσότερες νέες δυνάμεις - ιδιαίτερα από την εργατική τάξη - μπαίνουν στον αγώνα. Φοβούνται τη λαϊκή αντεπίθεση. Το λένε ανοιχτά, άλλωστε, πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ο αστικός Τύπος και οι σταθμοί τους.

Τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις και γι' αυτό επιστράτευσαν τους μηχανισμούς της προβοκάτσιας. Αυτή τη φορά, δεν αρκέστηκαν στο σικέ παιχνίδι αστυνομικών - κουκουλοφόρων. Εβαλαν στο στόχαστρό τους το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Το επιχείρησαν έξω, αλλά, σχεδόν ταυτόχρονα, και μέσα στη Βουλή. Εξω χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα παρακρατικά στοιχεία, που εμφανίζονταν ως «ΠΑΜίτες» φωνάζοντας «να καεί η Βουλή», και μέσα, από τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ., που το χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα για να παίξει το γνωστό προβοκατόρικο ρόλο του. Αλλά δεν τους πέρασε και ούτε πρόκειται να τους περάσει. Και αυτό είναι η απόδειξη ότι το οργανωμένο και περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα, που στηρίζεται στη συνειδητή δράση, έχει καθαρούς στόχους και ξεκάθαρη προοπτική για τον τελικό σκοπό, αυτό το κίνημα έχει τη δύναμη να αποκρούει τέτοια προβοκατόρικα σχέδια. Αλλά και ό,τι άλλο θα επιστρατεύσουν το αστικό κράτος της καταστολής και οι μηχανισμοί του μυστικοί και φανεροί - με όποια μορφή κι αν το εμφανίσει - όσο η ταξική πάλη θα οξύνεται. Απόδειξη για το αντίθετο είναι το γεγονός ότι η άλλη προβοκατόρικη δράση, με τον εμπρησμό της τράπεζας και το θλιβερό αποτέλεσμα των τριών νεκρών, δυστυχώς δεν αποκρούστηκε. Και, βέβαια, τέτοια γεγονότα, που ενίοτε έχουν τραγική κατάληξη, αποτελούν το βούτυρο στο ψωμί της άρχουσας τάξης για να χτυπήσει τον πραγματικό της εχθρό: Το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, τους στόχους του και τις επιδιώξεις του.

Δύναμη του οργανωμένου ταξικού λαϊκού κινήματος είναι ότι αντιμετωπίζει την αστική εξουσία με όλες τις μορφές πάλης που αυτό αποφασίζει κάθε φορά. Οτι επιλέγει το πώς και πότε θα συγκρουστεί. Οτι περιφρουρεί τις γραμμές του από φανερούς και μυστικούς αστικούς μηχανισμούς προβοκάτσιας που η δράση τους έρχεται να δώσει άλλοθι στην καταστολή, αλλά και να σπείρει το φόβο σε λαϊκές δυνάμεις, να τις συντηρητικοποιήσει, να τις βάλει στη γωνία. Για άλλη μια φορά χτες, απέδειξε ότι μπορεί να αποκρούσει τις προβοκάτσιες, από όπου και αν προέρχονται. Απέδειξε επίσης ότι, όσο δυναμώνει, όσο περισσότερο μετατρέπει τη λαϊκή αγανάκτηση σε πολιτική ταξική δύναμη, όσο συγκεντρώνει μεγαλύτερες δυνάμεις, θα δίνει όλο και περισσότερες νικηφόρες μάχες, θα φέρνει πιο κοντά τη μέρα που θα κερδηθεί ο πόλεμος. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.


Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ

Θέλουν το λαό υποταγμένο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ που θέλουν να μας πλασάρουν είναι απλό: Οταν γίνονται διαδηλώσεις ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, άσχημα πράγματα συμβαίνουν στους ανθρώπους και στην Ελλάδα.

Κι όσο πιο μαζικές, πιο μαχητικές και στοχευμένες είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κακό που κάνουν.

Οταν γίνονται διαδηλώσεις λοιπόν (μας λένε) άνθρωποι σκοτώνονται, χαλάει η εικόνα της Ελλάδας, διασπάται η κοινωνική συνοχή και καταστρέφεται η εθνική ομοψυχία.

Αντιθέτως, αν καθίσουμε σπίτι μας και παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις την κυβέρνηση (και όσους ψηφίσουν, τελικά, τα νομοσχέδιά της) να διαλύει τις συμβάσεις και κάθε εργασιακό - ασφαλιστικό δικαίωμα ...όλα θα πάνε καλά.

Το ...για ποιους «θα πάνε καλά», είναι βέβαια προφανές, και δεν πρόκειται για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

ΦΥΣΙΚΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ο καθένας τα λέει ...με τον τρόπο του και το δικό του στιλ.

Το ΠΑΣΟΚ συνιστά να προσέχουμε τι λέμε και τι κάνουμε, διότι όλα είναι παρεξηγήσιμα σ' αυτήν τη ζωή και οι καιροί για τη χώρα είναι δύσκολοι, άρα και (ασυζητητί) αναγκαία η πολιτική της.

Η ΝΔ, πάλι, θέλει «ομαλότητα και ομοψυχία». Γιατί αυτή μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα την ίδια πολιτική, αλλά δυστυχώς είναι στην αντιπολίτευση.

Οσο για τον ΛΑ.Ο.Σ., λέει πάλι τα δικά του, γιατί πρέπει σε μια υπόθεση γενικής προβοκάτσιας να υπάρχει και ένας ...αληθινός, «ορίτζιναλ» προβοκάτορας. Για τα βασικά της «δουλειάς», βρε παιδί μου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΥΣ των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, δεν το συζητάμε! Προφανώς, βρέθηκαν στο στοιχείο τους. Πάντα προτιμούσαν τις αστυνομικές ιστορίες από το να αναγκάζονται να προβάλλουν την αγανάκτηση του κόσμου.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μπούμερανγκ η προβοκάτσια

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο κενό θα πέσουν οι στόχοι της προβοκάτσιας και υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ για τους «ηθικούς» αυτουργούς της. Δεν πρόκειται να αναχαιτίσουν την απόλυτα δικαιολογημένη λαϊκή οργή που ξεχύθηκε χτες στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων ούτε να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση. Αυτό που πέρα από κάθε αμφιβολία φάνηκε καθαρά στις χτεσινές μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ήταν η απόφαση του εργαζόμενου λαού να ορθώσει το ανάστημά του προκειμένου να ανατρέψει τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να σταθεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρόκειται βέβαια να φοβηθεί από τέτοιες προβοκάτσιες, ούτε να κάνει πίσω, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να πάει άλλο πίσω. Είναι «καταδικασμένος» να προχωρήσει μπροστά, να αναμετρηθεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με τους «διεθνείς» συμμάχους της, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να βγουν ορισμένα συμπεράσματα: Οτι οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, γενικότερα όλες οι μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος, πρέπει να περιφρουρούνται αποτελεσματικά ώστε να ακυρώνονται εν τη γενέσει τους οι όποιες προβοκάτσιες επιχειρηθούν. Οι καιροί είναι πονηροί. Επιβάλλεται γι' αυτό το ταξικό κίνημα να έχει και καθαρό μέτωπο που να στοχεύει στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι φανερό ποια Ακρόπολη προτιμούν

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και τα παπαγαλάκια τους, που όρμηξαν προχτές στο ΚΚΕ για τα πανό της ανυπακοής στο Βράχο της Ακρόπολης, καταγγέλλοντας «ασέβεια» στο «μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», μάλλον θεωρούν διαφήμιση για το μνημείο και τη χώρα τη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», δίπλα σ' αυτή της προχτεσινής κινητοποίησης. Ο Βρετανός στρατιώτης που εικονίζεται δεξιά, στοχεύει από την Ακρόπολη το λαό της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Τα βρετανικά πολυβολεία εγκαταστάθηκαν στο Βράχο της Ακρόπολης με τις ευλογίες της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της. Η Ακρόπολη τότε και τώρα. Από τη μια, η Ακρόπολη της λαϊκής πάλης, φάρος ελπίδας για την παγκόσμια εργατική τάξη. Από την άλλη, η Ακρόπολη της σαπίλας και των κομμάτων που την υπηρετούν.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χτες μίλησε ο λαός!

Χτες μίλησε ο λαός. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι, εργατοϋπάλληλοι όλων των κλάδων συμμετείχαν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Η συνειδητή επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των απεργών σε όλη τη χώρα να διαδηλώσουν χτες με το ΠΑΜΕ αποτελεί στοιχείο ενθαρρυντικό για την αναγκαία κλιμάκωση των ταξικών αγώνων. Δείχνει ότι το ΠΑΜΕ συσπειρώνει ολοένα και περισσότερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις, που αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο, να αντιπαλέψουν και να αναμετρηθούν με την κυρίαρχη πολιτική. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βαθαίνει τις ρίζες του στους τόπους δουλειάς. Η γραμμή του κερδίζει συνειδήσεις. Το ΠΑΜΕ δυναμώνει και επιστρέφει τη δύναμή του στους εργατικούς αγώνες. Ισχυροποιεί την κοινή πάλη με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που διαδήλωσαν χτες με τις οικογένειές τους στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, όπου το ΠΑΜΕ διοργάνωσε τις μαζικότερες συγκεντρώσεις της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, είπαν ένα καθαρό «όχι» στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στην πολιτική που τα επιβάλλει. Αυτό ήταν το μήνυμα της χτεσινής απεργίας, της παλλαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα. Ο λαός αντιδρά στην πολιτική που τσαλαπατάει τα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Διακρίνει πιο καθαρά ότι η στρατηγική των κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία τριάντα πέντε και πλέον χρόνια, ευνόησε ληστρικά το κεφάλαιο και έκανε φτωχότερη και με λιγότερα δικαιώματα την εργατική λαϊκή οικογένεια. Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι δεν πάει άλλο και αποφασίζουν με όρους ρήξης να αντιπαρατεθούν στην κυρίαρχη πολιτική.

Αυτό επιβεβαιώνουν πρώτα και κύρια οι μάχες που χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν και δίνουν στους τόπους δουλειάς, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, σπάζοντας το φόβο και την απεργοσπαστική τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι και ο λαός καμιά συναίνεση δε δείχνουν στην κυρίαρχη πολιτική, στα μέτρα που επιβάλλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με τη στήριξη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι που τους τρομάζει. Η δύναμη του λαού. Που όταν εκφραστεί μαζικά και ενιαία, στη βάση του πραγματικού ταξικού συμφέροντος, μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελός του. Να σαρώσει το σάπιο καπιταλισμό, το πολιτικό κατεστημένο που τον υπηρετεί.

Γι' αυτό στήνουν προβοκάτσιες, προσδοκώντας μάταια ότι το συνεπές κίνημα θα πισωγυρίσει, θα ενοχοποιηθεί, θα λυγίσει. Είναι γελασμένοι. Οι μαζικοί, πολιτικοί ταξικοί αγώνες θα ενταθούν. Περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου θα βγουν το επόμενο διάστημα στο δρόμο, θα πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού κινήματος, των άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων. Το ΚΚΕ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που οι συνθήκες και το ίδιο το κίνημα βάζουν, στις προσδοκίες που εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν από το Κόμμα. Ολοι στους δρόμους! Με αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκιο του λαού, γερά στο τιμόνι των ταξικών αγώνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ