Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας χρόνος από τις δολοφονίες στη ΜΑΡΦΙΝ και την προβοκάτσια στο Σύνταγμα

Λίγη ώρα αργότερα, προβοκάτορες δολοφονούν εν ψυχρώ τρεις εργαζόμενους στο κτίριο της ΜΑΡΦΙΝ

Phasma

Λίγη ώρα αργότερα, προβοκάτορες δολοφονούν εν ψυχρώ τρεις εργαζόμενους στο κτίριο της ΜΑΡΦΙΝ
Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις 5 Μάη 2010 όταν τρεις τραπεζοϋπάλληλοι οι Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 χρόνων, Παρασκευή Ζούλια 35, και Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32, τεσσάρων μηνών έγκυος, έχασαν τη ζωή τους στο υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ στην οδό Σταδίου 23, από την προβοκατόρικη δολοφονική δράση κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας, μια μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Η προβοκάτσια είχε στηθεί από μηχανισμούς που εκείνη τη μέρα έδρασαν σε διαφορετικούς χώρους: στη Σταδίου, έξω από τη Βουλή, αλλά και μέσα σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη τη μέρα, έγινε απόπειρα να εμπλέξουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στις προβοκάτσιες. Πρωτεργάτης σε εκείνη την απόπειρα ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης μέσα από τη Βουλή. Μια απόπειρα που έπεσε πολύ γρήγορα στο κενό, με συγκεκριμένα στοιχεία που αποκάλυπταν το μέγεθος της προβοκάτσιας.

Εχει σημασία να θυμηθούμε τα γεγονότα εκείνης της μέρας. Πιο συγκεκριμένα: Τέτοια μέρα πέρυσι χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία (ξεκινούσε από την Ομόνοια και κατέληγε στους Στύλους Ολυμπίου Διός). Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Φτάνουν έξω από τη Βουλή 12.30 μ.μ. Εκεί, εκτυλίσσεται οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας, για να συκοφαντηθούν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες. Φασιστοειδή παντός τύπου που το έπαιζαν τάχα αγανακτισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα τύπου «κλέφτες - κλέφτες» και «να καεί η Βουλή». Κάποιοι προβοκάτορες επιχειρούν (με συνθήματα και χειρονομίες) να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα, ώστε να συκοφαντηθούν ΠΑΜΕ και ΚΚΕ. Παρεμβαίνουν ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, βάζουν «φράγμα» στους άθλιους που ήθελαν να πυροδοτήσουν έκτροπα. Η διαδήλωση συνεχίζει την πορεία της, συντεταγμένη, περιφρουρημένη. Το οργανωμένο σχέδιό τους ξεμπροστιάστηκε. Η χοντροκομμένη συκοφαντία που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Καρατζαφέρης κατά του ΚΚΕ - λίγη ώρα αργότερα μέσα στη Βουλή - όταν ισχυρίστηκε πως το ΚΚΕ κάλεσε τους διαδηλωτές να εισβάλουν στη Βουλή και να την κάψουν, αποκαλύφθηκε από το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή.

Αλλωστε, όπως του απάντησε χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Εγώ λέω να έρθουν μάρτυρες όλοι οι δημοσιογράφοι, που ήταν και τα κανάλια έξω από τη Βουλή, όταν έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ. Εκεί ήταν χρυσαυγίτες, γνωστοί άγνωστοι που το 1994 είχαν κάψει το Πολυτεχνείο και ήταν εκεί μια ομάδα και έλεγε όντως "να καεί, να καεί η Βουλή" και πήγαμε, τους αφοπλίσαμε, τους πήραμε και τα δυο κοντάρια που είχαν με τη σημαία του ΠΑΜΕ. Τους καταγγείλαμε, έγιναν αλυσίδες και όση ώρα ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Ισως αυτοί που ήταν έξω από τη Βουλή, δεν ξέρω αν έχουν δεσμούς αίματος μόνιμους ή προσωρινούς με τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά ειλικρινά ο κ. Καρατζαφέρης παίζει το ρόλο του προβοκάτορα σε διατεταγμένη υπηρεσία, για να επιβάλλει ό,τι επιβάλλει».

Οι τραγικές στιγμές στη ΜΑΡΦΙΝ

Στο μεταξύ, έξω οι προβοκάτορες είτε τραγουδούσαν τον Εθνικό Υμνο, είτε ούρλιαζαν «να καεί το μπ..... η Βουλή». Επιχειρούν, μάλιστα, να στρέψουν κόσμο ενάντια στην περιφρούρηση, κατηγορώντας την πως «προστατεύετε τη Βουλή», «τους φυλάτε» κ.λπ. Και αυτή η απόπειρα απέτυχε παταγωδώς. Κανείς δε στράφηκε ενάντια στην περιφρούρηση. Επί μία ώρα περνούσε η πορεία του ΠΑΜΕ μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, χωρίς να ευδοκιμήσει καμία προβοκάτσια. Αρχισαν μόνο δέκα λεπτά απ' όταν πέρασε και το τελευταίο μπλοκ της πορείας του ΠΑΜΕ. Προβοκάτορες ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής, ξεκίνησαν κυνηγητό με τα ΜΑΤ, προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, ξεκίνησε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Μα δεν τους έφτανε αυτό. Κείνη την μέρα ήθελαν και νεκρούς. Τρεις ήταν ο απολογισμός του εμπρησμού από ομάδα κουκουλοφόρων που έσπασαν στις 2 μ.μ. την πόρτα της τράπεζας, μπήκαν κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο εγκλωβίζοντας 26 υπαλλήλους. Λίγο μετά τις 3 μ.μ. η πυροσβεστική απεγκλώβισε πέντε άτομα. Ομως, τρεις έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Οι πυροσβέστες βρήκαν τη μια γυναίκα πεσμένη κοντά σε μπαλκόνι, την άλλη σε αίθουσα του τρίτου ορόφου, και τον άνδρα σε διάδρομο. Στη διάρκεια της κατάσβεσης, υπήρχαν άτομα που πετούσαν πέτρες στις πυροσβεστικές δυνάμεις και στα ΜΑΤ.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Οι μηχανισμοί του συστήματος και όλοι οι υποστηρικτές της άγριας επίθεσης της πλουτοκρατίας κατά του λαού τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις πορείες του ΠΑΜΕ που μαζί με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, γυναικείες και άλλες οργανώσεις συντάραξαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα και όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Τρόμαξαν, γι' αυτό έβαλαν εμπρός το μηχανισμό της προβοκάτσιας με στόχο να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση.

Η πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας είναι έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό. (...) Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας, εκφοβισμού του λαού, από όπου και αν προέρχονται».

Είναι βεβαίως καθαρό ποιους βολεύουν οι προβοκάτσιες. Συκοφαντούν το κίνημα για να στηρίζουν το σύστημα. Αρα γίνεται εύκολα κατανοητό και από ποιους μηχανισμούς στήνονται...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ