Για λόγους επικοινωνιακών ελιγμών, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι θα τα καταψηφίσει επί της αρχής, θα τα εφαρμόσει όμως αν κυβερνήσει
Σταθερά προσηλωμένη στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων είναι η ΝΔ, παρά τη δημαγωγική απόφαση του Α. Σαμαρά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ. Η αντίθεση του προέδρου της ΝΔ, όπως προκύπτει από την ίδια τη δήλωσή του, δεν αφορά την ουσία των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά δεσμεύεται ότι θα πειθαρχήσει και θα βάλει πλάτες για να υλοποιηθούν.
Ανακοινώνοντας αργά το βράδυ της Τρίτης την απόφασή του κόμματός του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία χρηματοδότησης από το μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, ο Α. Σαμαράς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αμφισβήτηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά έχει να κάνει με τη δικομματική διαμάχη για την εξουσία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.
Αυτό που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Α. Σαμαράς ήταν πρώτον ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ - ΕΕ και δεύτερον ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η ελληνική πολιτεία έχει συνέχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές». Δικαιολογώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι δε θέλει να δώσει ψήφο ανοχής στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της συστράτευσης και «σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας», ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή συμφώνησαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος.
Η απόφαση πάντως για καταψήφιση του νομοσχεδίου προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς ομάδα βουλευτών με επικεφαλής την Ντ. Μπακογιάννη είχαν ζητήσει την υπερψήφιση, τουλάχιστον επί της αρχής, του νομοσχεδίου. Η Ρηγίλλης διαμήνυε χτες ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, όπου η «γραμμή» αναμένεται να είναι «κατά» επί της αρχής, αλλά υπερψήφιση μιας σειράς άρθρων με τα οποία συμφωνεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη δήλωση του Α. Σαμαρά, δε δίστασε να εκφράσει τη διαφωνία του, λέγοντας ότι είναι πιθανό να ψηφίσει κατά συνείδηση.