Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Απανωτές προκλήσεις σε βάρος του λαού

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η ιστορία με τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία», της οποίας ένα ακόμη επεισόδιο παίχτηκε τη βδομάδα που πέρασε. Ενίοτε όμως οι φαρσοκωμωδίες έχουν τραγικό φινάλε, πόσο μάλλον όταν - όπως συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση - ουδείς από τους καθ' ύλην αρμόδιους προνοεί για την αποφυγή του, για να μην (ξανα)πληρώσει δηλαδή ο ελληνικός λαός τα δισεκατομμύρια που απαιτεί ο Κ. Γλύξμπουργκ.

Ας θυμηθούμε όμως εν συντομία τι διαδραματίστηκε τη βδομάδα που πέρασε: Στις 23/11 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον Κ. Γλύξμπουργκ, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η διεκδικούμενη από τους Γλύξμπουργκ περιουσία στην Ελλάδα ανήκει σε αυτούς ως ιδιώτες, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας για τη δήμευσή της. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί στον τέως αναμένεται σε έξι μήνες. Ο Κ. Γλύξμπουργκ σπεύδει να δηλώσει «ιδιαίτερα ευγνώμων».

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων. Ο Γλύξμπουργκ αποθρασυμένος από την απόφαση, προκαλεί διαστρεβλώνοντας την ιστορία και φέρνοντάς τη στα μέτρα του. Αυτοχαρακτηρίζεται «αδικημένος», μιλώντας για τα «όσα έχει υποστεί η οικογένειά του» και αξιώνοντας «τα σπίτια του», αφού «όλοι οι Ελληνες έχουν δύο σπίτια, γιατί όχι κι εγώ» και άλλα συναφή!!!

Τα κυβερνητικά στελέχη παρελαύνουν στα ΜΜΕ και δηλώνουν πως η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται, ομολογούν όμως ότι θα χορηγηθεί «εύλογη αποζημίωση» στον τέως. Μάλιστα η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, παρουσιάζει την απόφαση του δικαστηρίου ως «πολιτική ήττα» του τέως, γιατί «του στέρησε το δικαίωμα να φέρει τίτλο ευγενείας»! Οι ψευτοπαλικαρισμοί τους σταματούν εκεί, αφού επί του πρακτέου αρνούνται να πάρουν δραστικά μέτρα για την οριστική λύση του ζητήματος, αποδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αλλωστε μόνο το ΚΚΕ θέτει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα στη σωστή του βάση: χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση του δικαστηρίου και τονίζει πως μπορεί να διευθετηθεί διά παντός στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται ευθέως στο πλευρό του Κ. Γλύξμπουργκ, ζητώντας διαπραγμάτευση μαζί του και συμβιβασμό. Μάλιστα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ προχωρά παραπέρα, υπερασπιζόμενος τον τέως από την «άνανδρη επίθεση που δέχεται»!

Κυβέρνηση και ΝΔ αρχίζουν τους διαξιφισμούς, για το ποια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθένας υπερασπίζεται τον εαυτό του και όλοι μαζί, με διαφορετικό τρόπο, τον Κ. Γλύξμπουργκ. Στα πλαίσια αυτής της αντιπαράθεσης η κυβέρνηση αποκαλύπτει και καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως βοήθησε να φυγαδευτούν στο εξωτερικό και να παραδοθούν στον Γλύξμπουργκ ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα. Ο Κ. Μητσοτάκης αποποιείται των ευθυνών του και δηλώνει πως όλα έγιναν νομότυπα...

Το σκηνικό συμπληρώνεται από τους θλιβερούς νοσταλγούς της μοναρχίας, που βρίσκουν βήμα στα ΜΜΕ για να εκθέσουν τις αντιδραστικές τους απόψεις.

Η επανεμφάνιση της «βασιλικής περιουσίας» στην επικαιρότητα βόλεψε την κυβέρνηση, αφού σε μια περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά), τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν μακριά απ' όλ' αυτά. Ηταν άλλωστε και μια καλή ευκαιρία με έναν εύσχημο τρόπο να υπογραμμίσει την - ανύπαρκτη επί της ουσίας - διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά, με την οποία ταυτίζεται ο τέως βασιλιάς.

Στο διά ταύτα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «εύλογη αποζημίωση» που πρέπει να χορηγηθεί στον Γλύξμπουργκ. Να θυμίσουμε μόνο ότι την όποια αποζημίωση, όσο εύλογη κι αν είναι, θα κληθεί να την καταβάλει ο ελληνικός λαός, ο ίδιος λαός που έχει χρυσοπληρώσει τη δυναστεία και έχει υποστεί τα πάνδεινα απ' αυτήν. Να θυμίσουμε ακόμα ότι ο τέως διεκδικεί 1,4 δισ. δολάρια! Και να (ξανα)θυμίσουμε πως η κυβέρνηση μπορεί, αλλά δε θέλει να του «κόψει τον αέρα» και να λύσει το πρόβλημα οριστικά.


B. N.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ