Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα περάσουν τα σχέδιά τους!

  Ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες βρίσκονται στο πλευρό του Συνδικάτου Οικοδόμων ενάντια στην ύπουλη επίθεση που δέχεται

Τη συμπαράστασή τους στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζουν συνδικαλιστές, τονίζοντας ότι η πορεία του ταξικού αγώνα του Συνδικάτου δεν μπορεί να λαβωθεί από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις ενάντια στην ταξική διοίκησή του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων τη στηρίζει και την ενισχύει με την εμπιστοσύνη που της δείχνει.

Οργή για τους διώκτες του Συνδικάτου

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, τόνισε στο «Ρ»: «Η δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν 18.500 οικοδόμοι και απ' αυτούς οι 17.060 να επανεκλέξουν την πλειοψηφία της Διοίκησης του Συνδικάτου, δίνοντας ταυτόχρονα με την έγκριση για τη δράση της και την εντολή για παραπέρα ενίσχυσή της. Το Συνδικάτο μέσα από τις αρχαιρεσίες πρόσθεσε περισσότερα εφόδια στη συνέχιση της δράσης του. Εκπέμποντας ταυτόχρονα πιο έντονη δυναμική, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, αυτούς που τώρα προχωρούν στη δίωξή του.

Πίσω από την προσφυγή της ΠΑΣΚΕ κρύβεται η κυβέρνηση, κρύβεται η μεγαλοεργοδοσία, κρύβονται υποταγμένοι συνδικαλιστές κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων, που θέλουν να βάλουν εμπόδια στη δράση του Συνδικάτου. Τα σχέδιά τους είναι καταδικασμένα ν' αποτύχουν. Το Συνδικάτο θα βγει ακόμη πιο δυνατό από τη δίωξη που επιχειρούν εναντίον του. Αυτοί που θα βρεθούν μπροστά στην οργή και καταδίκη των οικοδόμων θα είναι οι διώκτες του».

Προσπαθούν να χτυπήσουν την ενότητα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακάς, σημείωσε: «Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός παλεύει, με τη συγκεκριμένη πράξη του, για δύο πράγματα. Πρώτον, να χτυπήσει την ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων στο χώρο των κατασκευών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ιστορικά, αλλά και σήμερα, το σημαντικό ρόλο του Συνδικάτου στην ανάδειξη των ταξικών αιτημάτων των εργαζομένων, όπως το 7ωρο - 35ωρο - πλήρη απασχόληση. Στον κλάδο των Οικοδόμων έχει κατοχυρωθεί.

Δεύτερον, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, πλήττοντας ηθικά το Συνδικάτο και αμφισβητώντας στην κοινή γνώμη τη δημοκρατικότητα και συσπείρωση στο χώρο του. Η επίθεση γίνεται την ώρα που η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει ενωμένα, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα».

Προκαλούν το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης δήλωσε τα εξής: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με δικαστικά μέσα να ανατρέψει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών και τα συντριπτικά ποσοστά που έδωσαν οι οικοδόμοι στη νέα διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα που υπηρετούν αυτήν και τα εργοδοτικά συμφέροντα. Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια των κυβερνητικών συνδικαλιστών και της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση για το σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και θα μας βρει όλους μαζί μπροστά της. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους οικοδόμους, στο Συνδικάτο τους και τη διοίκησή του, που οι ίδιοι με συντριπτική πλειοψηφία εξέλεξαν και δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα τους. Τα σχέδια της κυβέρνησης και των κυβερνητικών συνδικαλιστών για την άλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, με τη χρήση δικαστών και εισαγγελέων, δε θα περάσουν».

Οι εργαζόμενοι έχουν απαντήσει

Ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, είπε στο «Ρ»: «Για άλλη μια φορά η ΠΑΣΚΕ ξεδιπλώνει την τακτική της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επιχειρεί να δώσει άλλη χροιά στις από δω και πέρα παρεμβάσεις της στα σωματεία, συνδικάτα, αλλά και γενικότερα. Δίνει για άλλη μια φορά εξετάσεις στους κατασκευαστές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Προσπαθεί να πλήξει ένα ταξικό, αγωνιστικό συνδικάτο, όπως των Οικοδόμων Αθήνας, με τη δική του σφραγίδα στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και γενικότερα.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δώσει ήδη την απάντησή τους, στηρίζοντας τις ταξικές δυνάμεις του συνδικάτου γι' ακόμη περισσότερες κατακτήσεις. Η υπεράσπιση του ρόλου του Συνδικάτου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο των Οικοδόμων, αλλά των εργαζομένων στην Αθήνα συνολικά. Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο».

Είναι μέρος μεγαλύτερης επίθεσης

Η Χρ. Τσεντούρου, πρόεδρος Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, υπογράμμισε: «Η δικαστική υπόθεση σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επίθεσης σ' ένα συνδικάτο μαζικό, αγωνιστικό, με ταξικό προσανατολισμό. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης ενάντια στην προσπάθεια δυναμώματος του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι αγώνες του Συνδικάτου Οικοδόμων, τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης του, η προσπάθεια να ενώσει όλους τους εργάτες Ελληνες κι αλλοδαπούς με βάση τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα, είναι εμπόδιο στη λογική της συναίνεσης κι υποταγής που προωθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που μπήκαν μπροστά σ' αυτή την επίθεση. Μια επίθεση ενάντια και στο δικό μας Συνδικάτο και σε δεκάδες, εκατοντάδες συνδικάτα, συνδικαλιστές κι εργαζόμενους που αποφασιστικά, πιο μαζικά αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της».

Θα σταθούμε στο πλάι των συναδέλφων

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Β. Σκουράκης, επισήμανε μιλώντας στο «Ρ»: «Οι άνθρωποι που κινούν τη διαδικασία ενάντια στο Συνδικάτο δεν έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν στις συγκεκριμένες ενέργειες. Η παράταξή τους είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ύπαρξη σωρείας νόθων αντιπροσώπων στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Νομιμοποιούν τους νόθους αντιπροσώπους, με αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες από σωματεία φαντάσματα, μ' αποτέλεσμα να διαμορφώνουν και τους συσχετισμούς στ' ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Επίσης, οι συγκεκριμένοι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία στο συνδικάτο. Δεν είναι ικανοί να διοικήσουν κι από δω φαίνεται και ο απώτερος στόχος. Να υπάρχει μια ανώμαλη κατάσταση στο μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο συνδικάτο της χώρας, έτσι ώστε να μην είναι κατορθωτό να διεκδικούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Δρουν στην ουσία σαν το μακρύ χέρι των κατασκευαστικών εταιριών και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της παρέμβασης. Βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα και παρεμβαίνει το συνδικάτο αποφασιστικά ενάντια στην αυθαιρεσία των κατασκευαστικών εταιρειών, των εργολάβων, των διαπλεκόμενων που λέγονται τελευταία. Εχουμε και τα Ολυμπιακά έργα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα σταθεί δίπλα στους συναδέλφους και δε θα επιτρέψει να περάσει η αδρανοποίηση των γνήσια και δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων του Συνδικάτου Οικοδόμων».

Η λάσπη θα πέσει πάνω τους

Ο Δ. Βαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, μας είπε: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων είναι ένα αγωνιστικό μετερίζι όχι μόνο των Οικοδόμων, αλλά και του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα της Αθήνας. Οι οικοδόμοι για χρόνια μόνιμα και σταθερά εμπιστεύονται κι αναδεικνύουν στην ηγεσία του τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ, που χωρίς συμβιβασμούς δίνουν αποφασιστικά τη μάχη για τα προβλήματά τους. Αποτελούν ταυτόχρονα και βασικό κορμό αντίστασης ενάντια στις κάθε φορά αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης, εργοδοτών.

Γι' αυτούς τους λόγους το Συνδικάτο είναι ένα ενοχλητικό αγκάθι στα μάτια κυβέρνησης, κατασκευαστικών εταιριών. Δε διστάζουν λοιπόν προκειμένου να το αποδυναμώσουν να χρησιμοποιούν ύπουλες μεθόδους και να εμπλέκουν και τη δικαιοσύνη. Την απάντηση βέβαια στην ΠΑΣΚΕ, στην κυβέρνηση, στις κατασκευαστικές εταιρίες την έχουν δώσει οι ίδιοι οι οικοδόμοι, με τη μαζική συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες και την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στις ασυμβίβαστες ταξικές δυνάμεις. Η λάσπη που θέλησαν κάποιοι με "κοντά χέρια" να ρίξουν θα έχει αποδέκτες τους ίδιους τους λασπολόγους και υπονομευτές της αγωνιστικής ταξικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος».


Ρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ