Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η φροντίδα τελείωσε στα λόγια

Σκληρή η πραγματικότητα για  όσους  ζουν με τα προβλήματα που τους οδηγούν στο περιθώριο της κοινωνίας 

Με τις εξαγγελίες να χρονίζουν και την κυβέρνηση να εξακολουθεί να υπόσχεται ισότητα και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), την ώρα που η ίδια με την πολιτική της οδηγεί σε σύγχρονους Καιάδες χιλιάδες ανθρώπους, βρίσκει τους αναπήρους η Εθνική Μέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Η φροντίδα της κυβέρνησης περιορίζεται σε «πασαρέλες» πολιτικής σκοπιμότητας, που ως στόχο τους έχουν την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κάνουν απολογισμό έργων που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Ακόμα και ο νόμος 2430, που ψηφίστηκε το 1996 και προβλέπει την 3η Δεκέμβρη ως Εθνική Μέρα των ΑμΕΑ, αλλά και μια σειρά άλλες διατάξεις για τα ΑμΕΑ παρέμεινε ανενεργός. Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής - την ευθύνη για τη σύγκλησή της έχει ο υπουργός Υγείας - θα έπρεπε να είχε υποβάλει Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής «για ίσες ευκαιρίες για τα ΑμΕΑ». Ομως δε λειτούργησε με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ το μόνο κόμμα το οποίο κατέθεσε προτάσεις στη Διακομματική ήταν το ΚΚΕ.

Την ίδια τύχη είχε και η πολυδιαφημισμένη κάρτα αναπηρίας, που θα εκδιδόταν μετά την εξέταση όλων των ΑμΕΑ από ειδικές υγειονομικές επιτροπές.

Ακόμα και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για θέσεις εργασίας για τα ΑμΕΑ μετατράπηκαν σε προεκλογικό ψηφοθηρικό κυνηγητό από μέρος του ΠΑΣΟΚ. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου - στις 10 Μάρτη 2000 - έγινε η προβλεπόμενη από το νόμο προκήρυξη για τα ΑμΕΑ και τις άλλες κατηγορίες πολιτών που προστατεύονται απ' το νόμο 2643/28.9.1998, ο οποίος έμεινε ανενεργός για περισσότερο από δυο χρόνια. Ο διαγωνισμός, όπως αναφερόταν και στην ίδια την προκήρυξη, πραγματοποιήθηκε τελικά μετά τις εκλογές και οι θέσεις εργασίας όχι μόνο ήταν ελάχιστες, αλλά δεν αφορούσαν και θέσεις αναπήρων.

Προβολή ενός ανύπαρκτου έργου


«Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς ΕΣΥ, χωρίς συντάξεις, χωρίς παιδικούς σταθμούς, χωρίς ΚΑΠΗ, χωρίς μέτρα για τα ΑμΕΑ. Θα ήταν μια κοινωνία πολύ σκληρότερη, λιγότερο νηφάλια, περισσότερο άνιση», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας στις 10 Νοέμβρη 2000 στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, διαφημίζοντας το «έργο» της κυβέρνησής του για τα ΑμΕΑ, ένα έργο που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία έργα για την επίδειξη του «κοινωνικού προσώπου» της κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι οι αυξήσεις των επιδομάτων που παίρνουν τα ΑμΕΑ (βλέπε και σχετικό Πίνακα). Αυξήσεις που όχι μόνο είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά που πολλές φορές δίνονται στους δικαιούχους και με μεγάλη καθυστέρηση.

  • Ετσι οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και δόθηκαν το Μάρτη του 1998.
  • Οι αυξήσεις του 1998 ήταν 10% και δόθηκαν στις αρχές του 1999.
  • Η απόφαση για τις αυξήσεις του 1999 δημοσιεύτηκε τον Ιούλη του 1999 και η καταβολή άρχισε πολύ αργότερα.

Υπάρχουν όμως και ΑμΕΑ χωρίς επιδόματα, όπως οι κωφοί από 18 έως 65 χρόνων, ενώ οι νεφροπαθείς, εκτός από το επίδομα διατροφής (ύψους 14.000 δρχ.), έμειναν τελικά με τις υποσχέσεις για τα άλλα επιδόματα που ζητούν.

Σε φιέστες εξαντλείται η ΕΣΑΕΑ

Και ενώ η κυβέρνηση οδηγεί με την πολιτική της τους αναπήρους σε σύγχρονους Καιάδες, η φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) περιορίστηκε στη διοργάνωση συνεδρίου στις 1 και 2 Δεκέμβρη με θέμα: «Τα δικαιώματα των ΑμΕΑ: Προώθηση της ισότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η Επιτροπή για τον Αγωνιστικό Γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, που συγκροτήθηκε από φορείς και συνδικαλιστές των ΑμΕΑ, των γονέων και κηδεμόνων και των εργαζομένων και εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία και τους οργανισμούς των ΑμΕΑ, πραγματοποίησε χτες αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή.

«Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα για σόου για να εκφράζουν κάποιοι την αγάπη τους και τη συμπάθειά τους - κατά κανόνα αυτοί που έχουν κύρια την ευθύνη για τα προβλήματα των ΑμΕΑ στη χώρα μας - αλλά μέρα αγώνα και διεκδίκησης», επισήμαναν οι ανάπηροι, διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ