Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο του εργασιακού μεσαίωνα καταδίκασε και στη Βουλή το ΚΚΕ, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έβαλε ουσιαστικά «πλάτη» για την ψήφισή του

Ενώ την Τρίτη το νομοσχέδιο έρχεται στην ολομέλεια της Βουλής, εξόχως αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες. Τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ διατύπωσε ο βουλευτής του Αγγ. Τζέκης προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι δεν «έχει καμιά κοινωνική συναίνεση, παρά μόνο τη συναίνεση των γνωστών ηγεσιών και των βιομηχάνων».

Ο βουλευτής του Κόμματος καταφέρθηκε κατά του άρθρου 5 του πυρήνα του νομοσχεδίου με το οποίο «παύει να υφίσταται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας», χτυπιέται το οχτάωρο και ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται στη βάση ενός ετήσιου μέσου όρου, μέσω του οποίου εξαλείφεται η ανάγκη των υπερωριών. Ο Αγγελος Τζέκης στιγμάτισε την επιχορήγηση των εργοδοτών με τη μείωση κατά 18% των ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που φορτώνει το ΙΚΑ με ένα κόστος 25 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως. Υποστήριξε το αίτημα των εργαζομένων για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες «αλλά με πενθήμερο, 7ωρο και αύξηση των αποδοχών». Τέλος, σχολιάζοντας την εκμετάλλευση του ΛΑΕΚ από την κυβέρνηση, είπε «ότι έρχεται να κάνει με ξένα κόλλυβα το μνημόσυνο της εργατικής τάξης».

Οπως ήταν αναμενόμενο η στάση του ΚΚΕ, ενόχλησε τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, ο οποίος σχολιάζοντας επανέλαβε το γνωστό τροπάρι για «δογματικές αντιλήψεις». Ισως γιατί η κυβέρνηση θεωρεί «δόγμα» που πρέπει να καταργηθεί, το οχτάωρο, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τον περιορισμό των απολύσεων. Ενώ «πρόοδος», είναι η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να δουλεύουν δίωρα και τρίωρα, αντί να εξασφαλίζουν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από τις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, με την οποία ουσιαστικά «έβαλε πλάτες» για να περάσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή, εάν θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο -ως γνήσιος «φίλος του λαού»- απέφυγε να προτείνει την καταψήφισή του και τον παρέπεμψε στις προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ..!

Στην ομιλία του αλλά και στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις βουλευτών αρκέστηκε σε επιμέρους παρατηρήσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου, στο οποίο είπε ότι υπάρχουν και διατάξεις που λύνουν υπαρκτά προβλήματα. Αποφεύγοντας να το καταδικάσει, είπε ότι ο ίδιος δε χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «κατακρεουργούνται δικαιώματα» ή ότι «γκρεμίζονται τα πάντα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ