ΝΤΟΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--
«Το Ισραήλ στήνει σκηνικό έντασης και πολέμου προκειμένου να δικαιολογήσει μια επίθεση κατά του Λιβάνου, όποτε επιλέξει να το πράξει». Αυτό υποστήριξε, χτες, εκ νέου σε συνέντευξή του στην, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα «al Watan» του Κατάρ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει το θράσος να εκτοξεύει κατηγορίες χωρίς αποδείξεις, τη στιγμή που το ίδιο είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Χαρίρι υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ζητήσει «εξηγήσεις» από τη «Χεζμπολάχ» (στην οποία θεωρητικώς έφτασαν πύραυλοι Scud από τη Συρία, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς), όπως πιέζει η ισραηλινή ηγεσία. Γιατί, όπως τόνισε, μια τέτοια κίνηση θα έβαζε ολόκληρο το Λίβανο στη θέση του υπόπτου, κάτι που δεν προτίθεται να πράξει.
Στην εντεινόμενη φημολογία περί μεταφοράς των πυραύλων Scud στο Λίβανο, την οποία συνεχίζουν να διαρρέουν ισραηλινές πηγές, αναφέρθηκε χθες και η αιγυπτιακή διπλωματία. Οπως ανακοινώθηκε, επισήμως, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Αμπούλ Γάιτ, απηύθυνε, ήδη, επιστολή προς την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, για να της επισημάνει ότι η ισραηλινή εμμονή με το ζήτημα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές, με την Χίλαρι Κλίντον συνομίλησε για το ίδιο ζήτημα και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τηλεφωνικώς. Ο Γάιτ μεταβαίνει στη Βηρυτό το Σάββατο για να συζητήσει το θέμα της εντεινόμενης ισραηλινής επιθετικότητας με τη λιβανική ηγεσία, καλεί την Κλίντον να «παρέμβει για να διαλυθεί η ένταση πριν να είναι πολύ αργά για όλη την περιοχή»!