Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Πιέσεις στη Σερβία για τη σύλληψη Μλάντιτς και Χάτζιτς

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέες ασφυκτικές πιέσεις στη Σερβία προκειμένου να συλλάβει τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, άσκησε χτες απ' το Σεράγεβο ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπράμερτζ.

Ο Μπράμερτζ χαρακτήρισε «κεντρικό ζήτημα δίχως εναλλακτική λύση» τη σύλληψή τους απ' τις σερβικές αρχές θεωρώντας τες υπόλογες και υπεύθυνες. Υποστήριξε ότι το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να κλείσει μέχρις ότου συλληφθούν οι Μλάντιτς και Χάτζιτς και ότι θα εκτιμήσει τη στάση της Σερβίας για το θέμα στην έκθεση που θα υποβάλει τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υιοθέτηση διακήρυξης απ' τη σερβική βουλή για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, λέγοντας ότι η εξέλιξη «αφήνει χώρο για να προχωρήσει η δικαιοσύνη»...

Το Βελιγράδι δεν αντέδρασε άμεσα στις πιέσεις Μπράμερτζ, όχι όμως και ο πρωθυπουργός των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ. Με αφορμή τη δήλωση Μπράμερτζ για τη Σρεμπρένιτσα δήλωσε ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία γιατί, όπως είπε, τα θύματα ήταν πολύ λιγότερα απ' τα 8.000 που αναφέρουν οι εισαγγελείς του ΔΠΔ . Διαβεβαίωσε δε, πως θα το αποδείξει ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Το ίδιο 24ωρο συνεχίζονται στο Κοσσυφοπέδιο οι αντιδράσεις των Σέρβων της περιοχής μετά τη διακοπή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που τους παρείχαν δύο σερβικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ