Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικυρώθηκε η συμφωνία για τo ρωσικό στόλο

Συγκρούσεις και διενέξεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο

ΚΙΕΒΟ.--

Στην επικύρωση της πρόσφατης συμφωνίας παράτασης της παραμονής του ρωσικού στόλου στη βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα για άλλα 25 χρόνια, με αντάλλαγμα καλύτερες τιμές (έκπτωση 30%) για το ρωσικό φυσικό αέριο, προχώρησε χτες το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω σφοδρών διενέξεων, συγκρούσεων και επιθέσεων. Συνολικά, 236 βουλευτές από το 450μελές Κοινοβούλιο υπερψήφισαν τη συμφωνία. Λίγο αργότερα, η ρωσική Δούμα ενέκρινε με 410 ψήφους τη συμφωνία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης καθώς οπαδοί της αντιπολίτευσης, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, εισέβαλαν στην αίθουσα και πέταξαν αυγά και αντικείμενα στον πρόεδρο της Βουλής, Βολοντιμίρ Λιτβίν, που μιλούσε εκείνη τη στιγμή. Αλλοι πιάστηκαν στα χέρια, ενώ ρίχθηκαν και καπνογόνα.

Η πρώην πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο, Β. Γιανούκοβιτς, πως ξεπούλησε την εθνική κυριαρχία της χώρας, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη μέρα θα μείνει ως η «μαύρη μέρα για την ιστορία της Ουκρανίας και το Κοινοβούλιο» και κάλεσε τους Ουκρανούς να διαδηλώσουν στις 11 του Μάη στο Κίεβο με αίτημα τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ως διαμαρτυρία για τη συμφωνία.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ, προειδοποίησε πως θα υπάρξει «επαρκής και σκληρή» απάντηση σε όσους επιχειρήσουν να κλιμακώσουν την ένταση ανάμεσα στις φιλορωσικές και στις φιλοδυτικές δυνάμεις.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ήρθαν μία μέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χώρα και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Β. Γιανούκοβιτς. Ο Πούτιν πρότεινε στην Ουκρανία μια σειρά συνεργασίες τόσο στην κατασκευή αεροσκαφών, πλοίων αλλά και σε ό,τι αφορά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ