Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παντός είδους «απειλές» από τις ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο ασφυκτικός και φονικός κλοιός γύρω από τη Βενεζουέλα συνεχίζει να οικοδομείται από τις ΗΠΑ και τους πιστούς τους συμμάχους στην περιοχή. Αρχικά ήταν η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε επτά βάσεις στην Κολομβία, η οποία ενισχύθηκε τις προηγούμενες μέρες από την πρόσφατη εγκαινίαση της βάσης του Παναμά «για την ενίσχυση του πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά» στην Μπαΐα Πίνα, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία που θεωρείται ότι θα συμπεριληφθεί σε ανάλογη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, έκθεση του Πεντάγωνου που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Γερουσία όσον αφορά το Ιράν, αναφέρει ότι οι «ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, οι δυνάμεις Αλ Κουντς, αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους στη Νότια Αμερική και ειδικά στη Βενεζουέλα». Πάντως, γίνεται και σαφής αναφορά για την «ενίσχυση της επιρροής του Ιράν και της παρουσίας του στη Βραζιλία». Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τόσο η Βενεζουέλα, όσο και η Βραζιλία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και το Εκουαδόρ, έχουν ενισχύσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν. Κάτι που είναι γνωστό και προφανώς ενοχλεί τα μάλα την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αντιδρώντας στη δωδεκασέλιδη έκθεση του Πενταγώνου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες χαρακτήρισε την έκθεση ως «αχρειότητες» και «ψέματα», κατηγορώντας συνάμα τις ΗΠΑ για προσπάθειες εκφοβισμού της κυβέρνησής του, αλλά και των κυβερνήσεων άλλων χωρών της περιοχής. «Πείτε μου ότι δεν είναι μια ακόμη απειλή... τι θέλουν να πουν με αυτό οι ΗΠΑ, ότι αν επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν τότε οι ιρανικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εδρεύουν εδώ θα πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτειά της;», αναρωτήθηκε ο Τσάβες σε ομιλία του στο τηλεοπτικό δίκτυο VTV αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, χθες o Πρόεδρος κατήγγειλε για άλλη μία φορά την παραβίαση του εναέριου χώρου από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις, καθώς οι στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τις συνομιλίες πιλότων δύο αμερικανικών αεροσκαφών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας. «Τα αμερικανικά αεροσκάφη διεξήγαν ηλεκτρονικό πόλεμο», κατήγγειλε ο Πρόεδρος Τσάβες και κατηγόρησε την Κολομβία ότι το επέτρεψε. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε καταγγείλει ανάλογα τέτοια περιστατικά παραβιάσεων και τον περασμένο Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org