Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Τους κάθεται στο λαιμό η πάλη της εργατιάς για το δίκιο της

Οχετός και ενιαία επίθεση σε βάρος των εργατικών κινητοποιήσεων, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Εικόνες σαν κι αυτή, από την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, αποτελούν καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων
Εικόνες σαν κι αυτή, από την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, αποτελούν καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων
Τη χολή και το μίσος τους για τους ταξικούς εργατικούς αγώνες δείχνουν με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της κυβέρνησης, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε το ΠΑΜΕ, στο λιμάνι και σε άλλους τόπους δουλειάς, η συντονισμένη προπαγάνδα ξεχείλισε στα ΜΜΕ των αστών, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε χτες σε συκοφαντίες και απειλές σε βάρος του ταξικού κινήματος και κάθε φωνής που αντιπαλεύει την αντιδραστική πολιτική τους.

«Η κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, είναι να «παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία. Ναι, αυτό κάνουμε σήμερα. Αυτό δεν το κάνουν όσοι υποκινούν αυτές τις πράξεις που έγιναν χθες στον Πειραιά. Σκεφτείτε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, αυτή την εποχή που θέλουμε τουρισμό, αυτή την εποχή που ζητάμε σε αυτό το δυναμικό κλάδο να έρθουν ξένοι, για να στηρίξουν την οικονομία μας».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε: «Νομίζουν αυτοί, οι σε εισαγωγικά "επαναστάτες", ότι με τις πράξεις τους θα φύγουμε από την κηδεμονία, θα φύγουμε από την επιτήρηση; Μα θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο να είναι πιο σκληρή η επιτήρηση, αν δεν έχουμε ανάπτυξη. Να το κατανοήσουν επιτέλους, πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο προκλητικά να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση είναι «κοντά στον εργαζόμενο (...) και στον εργαζόμενο στο πλοίο, για να βρούμε λύσεις από κοινού. Οχι όμως να μείνουμε σε μια λογική στενών συντεχνιακών συμφερόντων, που τελικά υπονομεύουν το συλλογικό συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας».

Σε ενιαία γραμμή

Στην ίδια αντιδραστική γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια: «Σκηνές όπως οι χθεσινές (σ.σ. στον Πειραιά) κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο, κάνουν ζημιά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία» και προειδοποίησε για «βίαιες διαστάσεις» στο «διάλογο» - απάτη για την άρση του καμποτάζ.

Ομοίως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στο ρ/σ «9,84», είπε με θράσος ότι «δεν πρέπει να αναζητούμε ευθύνες ούτε από τρίτους, ούτε από τέταρτους, να λέμε υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν είναι υπεύθυνο το ΠΑΜΕ που τόσα χρόνια δεν αφήνει να αναπτυχθεί μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποδώσει στην ελληνική οικονομία. Αναζητούμε δηλαδή τις ευθύνες εκτός Ελλάδος και δεν αναζητούμε τις ευθύνες εντός Ελλάδος»!!!

Δίνοντας διαπιστευτήρια στην τάξη που υπηρετούν, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιτέθηκαν εναντίον του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, αλλά και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε: «Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε υπαναχώρηση, θα συγκρουστούμε με πολύ κόσμο. Δε θα χαϊδέψουμε αυτιά».

Ο Π. Ρήγας ανέφερε: «Η αριστερά αν και ηττήθηκε στον πόλεμο στο ιδεολογικό επίπεδο κυριάρχησε. Κυριάρχησε ένας απολιθωμένος, φομενταλιστικός λόγος ενός συγκεκριμένου κόμματος της Αριστεράς». Ο Χρ. Πρωτόπαππας δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής πυγμής της κυβέρνησης ανέφερε: «Πρέπει να καταδικάσουμε τα φαινόμενα στον Πειραιά. Δεν μπορεί το ΚΚΕ με 10 ανθρώπους να καταφέρνει πλήγμα όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα της άρνησης συμμετοχής στην προσπάθεια».

Η Ε. Τσουρή συμπλήρωσε: «Τη στιγμή που το ΚΚΕ μιλάει για λαϊκό ξεσηκωμό όλοι καταλαβαίνουμε πού οδηγούνται τα πράγματα». Ο Γ. Βούρος υποστήριξε: «Εχουμε παραχαϊδέψει τα κόμματα της Αριστεράς. Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται είναι αήθης». Ενώ ο Δ. Καρύδης ισχυρίστηκε: «Το ΚΚΕ σπέρνει το φόβο και τον τρόμο στο λαό χωρίς προοπτική και διέξοδο. Αρνούνται κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση».

Ζορισμένοι οι εργατοπατέρες

Απόλυτα συντονισμένη με την άθλια προπαγάνδα σε βάρος των εργατικών αγώνων είναι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε χτεσινή του παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος, έφτασε στο σημείο να πει ότι το ΠΑΜΕ «στιγματίζει» με τη δράση του το συνδικαλιστικό κίνημα, επειδή ακριβώς χαλάει τη σούπα της συναίνεσης και τη συγκατάθεση που εγγυάται στους εργοδότες η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Σε μια συνέντευξη - μνημείο εργατοπατερισμού, ο Γ. Παναγόπουλος είχε τον εξής διάλογο με τον γνωστό για τον εμετικό αντεργατικό του λόγο Α. Πορτοσάλτε, με αφορμή την απεργία στο λιμάνι:

Δημοσιογράφος:Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να δούμε και κάποιες περιπτώσεις αντίδρασης, η οποία υπερβαίνει το όριο κατ' αρχήν της νομιμότητας.

Παναγόπουλος:Εμείς επ' ουδενί δε θέλουμε και δε μετερχόμεθα τέτοιων πρακτικών.

Δημοσιογράφος:Τόσες επιχειρήσεις ζουν...

Παναγόπουλος:Συμφωνώ μαζί σας.

Δημοσιογράφος:...γύρω από αυτό το λιμάνι, γύρω από τον αερολιμένα;

Παναγόπουλος:Καταλάβατε ότι συμφωνώ μαζί σας και λέω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δε μετέρχεται τέτοιων πρακτικών. Το ΠΑΜΕ, που αντιστοιχείται με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό το κάνει κατ' επάγγελμα, νομίζει ότι είναι ο εργολάβος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ε, δεν είναι. Και να σας πω κάτι; Κατά τη γνώμη μας βάζει στίγμα σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί δε θέλουμε να καταστρέψουμε την εγχώρια παραγωγή, δε θέλουμε να καταστρέψουμε τον τουρισμό μας. Θέλουμε απλά να εγγράψουμε και εμείς και στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια προσπάθεια να μη γίνουν αποδεκτές κάποιες εξόχως επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, να εγγράψουμε τη δική μας άποψη.

Τι λέει ο Παναγόπουλος; Συμφωνεί με τον δημοσιογράφο του συγκροτήματος του εφοπλιστή Αλαφούζου ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ - η περιφρούρηση δηλαδή μιας απεργίας - ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας! Δεύτερον, αναπαράγει την άθλια προπαγάνδα ότι οι εργατικοί αγώνες ζημιώνουν την οικονομία σε μια δύσκολη ώρα για το κεφάλαιο και άρα πρέπει να σταματήσουν.

Τρίτον, ομολογεί ότι στόχος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας δεν είναι άλλος από το να καταστήσει τους εργαζόμενους μαριονέτες στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, αφού, όπως λέει, αυτό που επιδιώκουν είναι να εγγράψουν δυο - τρεις διαχειριστικές προτάσεις στο «διάλογο» για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι.

Με την ίδια γλώσσα ΓΣΕΕ και εργοδότες

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «παρήγορο» (!) το ότι «και οι εργοδοτικές οργανώσεις - και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, ακόμα και ο ΣΕΒ - είπαν μην ακουμπάτε τον ιδιωτικό τομέα», αθωώνοντας τη δεδομένη επιθετικότητά τους και πλασάροντας τους μεγαλοεργοδότες σαν «φίλους» των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην απαίτηση για απελευθέρωση των απολύσεων μίλησε για «ιδεοληψίες», αφού «είχαμε και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους, την προηγούμενη περίοδο». Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει πως δε χρειάζεται κανένας νόμος για την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ούτως ή άλλως οι εργοδότες απολύουν κατά βούληση!

Με τις θέσεις του Παναγόπουλου συμφωνούν βέβαια και οι μεγαλοεργοδότες του τουρισμού, οι οποίοι, με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καταλογίζουν στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων «την απώλεια 400 θέσεων εργασίας και εσόδων 10 εκατ. ευρώ», λόγω, όπως λένε, της «αφαίρεσης του Πειραιά από το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου "Zenith", το οποίο χθες αποκλείστηκε από στελέχη του ΠΑΜΕ».

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι «τα γεγονότα έγιναν με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης, ακυρώνοντας τις προθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για στήριξη του τουρισμού και καλούν για καταστολή: «Από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι κάποιοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, ας το κάνει επιτέλους η κυβέρνηση πριν είναι πολύ αργά για όλους», υπογραμμίζει.

Καταστολή ζητάνε ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Στην πρώτη γραμμή του αντιαπεργιακού μετώπου βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να ενισχύσει κανένα μέτωπο κοινωνικών αντιδράσεων».

Στο ίδιο κλίμα, βουλευτές της ΝΔ υπερακοντίζουν στη χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, τη σκυτάλη πήρε χτες ο Γ. Παπαθανασίου. Με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον προτρέπει ανοιχτά να πάρει αστυνομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει «τα φαινόμενα παραβίασης του νόμου», όπως αποκαλεί την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων από το ΠΑΜΕ, τόσο στις 21 και 22 του μήνα στα μεγάλα ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, όσο και προχτές στον Πειραιά με την ακινητοποίηση του κρουαζιερόπλοιου «Zenith».

«Είναι αδιανόητο μια ομάδα δέκα ατόμων (!) να θεωρεί ότι μπορεί να σταματά την ακτοπλοΐα, καθιστώντας ομήρους της χιλιάδες επιβάτες, κατοίκους και επιχειρήσεις της νησιωτικής χώρας», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για «το σοβαρό κόστος που προκαλείται στην εθνική οικονομία μας», ξεχνώντας προφανώς το κόστος των δεκάδων δισεκατομμυρίων που χάρισε ο ίδιος και η κυβέρνησή του σε εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, τράπεζες, κ.ο.κ.

Στην αντικομμουνιστική Ιερά Συμμαχία συμπαρατάχθηκε και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, ο οποίος, επιστρατεύοντας το πιο μαύρο λεξιλόγιο της δεκαετίας του '50, έκανε λόγο για «προδοσία» επειδή η Αλ. Παπαρήγα υπερηφανεύτηκε για τους αγώνες των εργαζομένων, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα γιατί έτσι θα πέσει η αστική δημοκρατία και θα πάρει τη ρεβάνς από το 1949. Το παραλήρημα Γεωργιάδη ήρθε λίγο μετά την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στη Βουλή.

Μέσα μαζικής απεργοσπασίας

Το δικό τους μερτικό στην κατασυκοφάντηση των εργατικών αγώνων διεκδικούν και τα ΜΜΕ των αστών. Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον Τύπο η απεργία στο λιμάνι.

«Στον Πειραιά ΠΑΜίτες υπηρεσίας (...) "συνέλαβαν" κρουαζιερόπλοιο έμφορτο τουριστών, απαγορεύοντάς του να αναχωρήσει για την Αδριατική. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι από σήμερα κιόλας οι εμβρόντητοι τουρίστες θα γίνουν ζωντανοί διαφημιστές του ελληνικού τουρισμού...» είναι το σχόλιο που μπαίνει εμβόλιμα στο χτεσινό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ.

Πρώτο βιολί, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που στο χτεσινό πρωτοσέλιδο σημείωνε: «Πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό» και στο σχετικό ρεπορτάζ περιέγραφε «το ελληνικό παράλογο» που «βίωσαν από "πρώτο χέρι" 950 τουρίστες».

Επίσης, στο πρωτοσέλιδο το ΒΗΜΑ ανέφερε: «"Ομηροι" διαδηλωτών παρέμειναν για περίπου 12 ώρες 970 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Zenith στο λιμάνι του Πειραιά», αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι «βγάζει» τους αγώνες των εργαζομένων στο πρωτοσέλιδό του μόνο όταν είναι να τους συκοφαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ