Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο

Στη θέση για ύπαρξη «δύο λαών» στο νησί, επιμένει ο Ντ. Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ετοιμος για ένα δημιουργικό διάλογο» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη χθεσινή μέρα κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Το ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την άποψη του ΟΗΕ και του Κύπριου Προέδρου ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν επί της συμφωνημένης βάση, η οποία και έχει επαναβεβαιωθεί μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και προβλέπει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στα Κατεχόμενα, ο Μ. Ταλάτ ξεκίνησε επαφές με αξιωματούχους του ψευδοκράτους και των τουρκοκυπριακών κομμάτων, επαναβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Ντ. Ερογλου από την πλευρά του σημειώνει ότι το Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται έξι κεφάλαια και επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, θα φέρει όλα τα θέματα και θα αναζητηθούν τρόποι για επίτευξη συμφωνίας.

Επιμένοντας στη θέση του για ύπαρξη «δύο λαών» στο νησί, ο Ντ. Ερογλου ανέφερε ότι «σημασία έχει να εξευρεθεί μία λύση που να προνοεί την συνύπαρξη εν ειρήνη και δίπλα δίπλα των δύο λαών της νήσου», διερωτώμενος παράλληλα πώς οι Τουρκοκύπριοι θα «προχωρήσουν σε συνεταιρισμό, αν δεν είναι ισότιμοι και κυρίαρχοι».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει σαφή τάση ενίσχυσης του ψευδοκράτους, συμπεριλαμβάνοντας στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, τη χορήγηση συμπληρωματικού ποσού 25 εκατομμυρίων ευρώ στο ψευδοκράτος, «για την ενθάρρυνση της οκονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ