Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΪΚΑ» - ΣΕΒ
Παιχνίδια με τους μισθούς των εργαζόμενων

Tην κατάργηση 13ου και 14 μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του οργανισμού διαμεσολάβησης, «απαίτησε» σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές» το κλιμάκιο (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σε χτεσινή σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων. Με βάση κυβερνητικές «διαρροές», οι όροι αυτοί υποτίθεται ότι μπαίνουν ως «προϋπόθεση» για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

Παίζοντας επιδέξια στο αντεργατικό παιχνίδι κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ περί της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι μεγαλοβιομήχανοι βρήκαν ευκαιρία να αποκλείουν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το κλιμάκιο των ΔΝΤ- ΕΕ, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που της προκαλεί το κράτος».

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν προκλητικά να φορέσουν «φιλεργατικό» προσωπείο, την ίδια ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ετσι, αντί η συζήτηση να γίνεται για την αύξηση που θα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι, γίνεται για το αν θα μειωθεί ή όχι ο μισθός τους!

Αν περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος. Και η «ανταγωνιστικότητα» που επιδιώκει ο ΣΕΒ, έχει δύο σκέλη: Από τη μία την εκτίναξη του ύψους των επιχορηγήσεων που έχουν να παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε είδους «γραφειοκρατικού» εμποδίου που τους στοιχίζει σε χρόνο, χρήμα και στοχεύσεις.

Από την άλλη, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των ωραρίων, του πενθήμερου, των ορίων στις απολύσεις, των εμποδίων για μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλες ειδικότητες και πολλά ακόμη. Αυτό λέει τελικά ο ΣΕΒ. Τσακίστε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και τότε ενδεχομένως και να μη χρειαστεί η (ονομαστική) μείωση των μισθών!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ