Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει κατά πρόσωπο το λαό

Τα περί κηδεμονίας αναμασά το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να ακυρωθεί από τους μαζικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων
Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να ακυρωθεί από τους μαζικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων
Την καραμέλα της «αναγκαστικής παρακολούθησης» των απαιτήσεων των αγορών, πρόβαλε ο υπουργός Οικονομικών, αναπαράγοντας τη φιλολογία που θέλει να αθωώσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την προαποφασισμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Συμβάλλοντας για μια ακόμα φορά στο κλίμα τρομοκρατίας που επί μήνες καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος, όταν χρωστάς, εξαρτάσαι από τους πιστωτές σου και είσαι αναγκασμένος να ακούς αυτά που σου λένε».

Βέβαια, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την πλέρια ελευθερία που απολαμβάνει η κυβέρνηση να εντείνει την πολιτική ολόπλευρης στήριξης του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, ούτε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σπεύδει να παρουσιάζει στους πιστωτές της το ένα αντιλαϊκό σενάριο μετά το άλλο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αβαντάρει όλους τους μηχανισμούς στήριξης της πλουτοκρατίας, εν αναμονή και της «ενεργοποίησης» και του σχεδίου που από κοινού μεθόδευσαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο λεγόμενος «μηχανισμός στήριξης», είναι «το μεγάλο κεκτημένο» που διαθέτει η χώρα.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε όσους προβάλλουν ενστάσεις ειδικά για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο υπουργός σημείωσε με νόημα: «Μη γελιέστε, δεν υπάρχει καλός και κακός σ' αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν τρεις οργανισμοί που λίγο - πολύ συμπλέουν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πραγματα».

Εκείνο που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι αυτή η σύμπλευση έχει στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, επιδιώκει τη βίαιη συμπίεση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει την κατάργηση των συντάξεων όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, δρομολογεί την απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παραδίδει στο κεφάλαιο ολοκληρωτικά τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας,.

Απλετο χρήμα στις τράπεζες

Ο υπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» ακόμη και «μέσα στην επόμενη βδομάδα». Προσδιόρισε μάλιστα και καταληκτική προθεσμία στις 19 Μάη, ημερομηνία που λήγει κρατικό ομόλογο αξίας 9 δισ. ευρώ. Εκβιάζοντας για «λύση» κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και τις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας δήλωσε ότι «μέχρι εκείνη την ημέρα, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει».

Στην πραγματικότητα δηλαδή, τα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα και μέτρα έρχονται μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν τα καλά και συμφέροντα της πλουτοκρατίας, οι απαιτήσεις ντόπιων και ξένων τραπεζών και άλλων ομολογιούχων που έχουν ξεκοκαλίσει ολόκληρους προϋπολογισμούς.

Οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα δεν πρέπει να ξεγελάσουν το λαό. Με το άλλο χέρι και ενώ κλαψουρίζουν για δανεικά, με γοργούς ρυθμούς μοιράζουν στις τράπεζες και το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που ξεκίνησε με νομοθέτημα της ΝΔ.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ενεργοποίησε εκ νέου δίνοντας παράταση μέχρι τέλος Ιούνη 2010. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, από την Τράπεζα της Ελλάδας από τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το τραπεζικό κεφάλαιο πήρε (ειδικά ομόλογα και εγγυήσεις) ακόμη 11,3 δισ. ευρώ σε συνέχεια των 9,4 δισ. ευρώ που τους μοίρασε η κυβέρνηση ΝΔ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι μέχρι τέλος Ιούνη θα «χρησιμοποιηθεί το σύνολο του αρχικά προβλεπόμενου ποσού των 28 δισ. ευρώ». Οπως προκύπτει, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα μοιράσουν στους τραπεζίτες ακόμη 2 δισ. ευρώ !


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ