Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέτυχε δανεισμό με επιτόκιο κάτω από 2%

Οι χτεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού, μάλλον δεν είναι τυχαίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται πως η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα της να δανειστεί άμεσα και μάλιστα χωρίς όρους 35 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κάτω από 2%, αποσυμπιέζοντας τις πιέσεις των αγορών με τα τεράστια spreads, ενώ αποκτά και τη δυνατότητα να δανειστεί σταδιακά για ολόκληρο σχεδόν το δημόσιο χρέος, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ελλείμματα.

Ελέγχεται αν ο δανεισμός προέρχεται από μεικτά ρωσοκινέζικα αδιάθετα κεφάλαια μέσω τραπεζών αμερικανικοευρωπαϊκών συμφερόντων και τη διαμεσολάβηση του Τζορτζ Σόρος. Εικάζεται ότι μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από τον ίδιο.

Η επιτυχία οφείλεται στην εκτίμηση των δανειστών ότι τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα κρίθηκαν πρωτοποριακά και άκρως αποτελεσματικά, ενώ εκτιμάται η σπουδή της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει «εδώ και τώρα», με πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, γεγονός που της προσδίδει κύρος, άρα και εγγύηση.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έρχεται μετά από προσωπικές ενέργειες του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενέργειες αυτές δεν ήταν γνωστές ούτε στην κυβέρνηση, ούτε καν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, πολύ περισσότερο στον υπουργό Οικονομικών. Λέγεται ότι ενεργούσε αθόρυβα και μεθοδικά, φοβούμενος ότι τυχόν διαρροές θα οδηγούσαν σε ναυάγιο τις προσπάθειές του.

Το αποτέλεσμα κρίνεται - σύμφωνα με τις πηγές μας - εντυπωσιακό, γεγονός που αναβαθμίζει το διεθνές κύρος της Ελλάδας. Οι ανακοινώσεις για την επιτυχία του Γ. Παπανδρέου θα γίνουν τη μέρα του Πάσχα, σε στρατόπεδο που θα επισκεφτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δοθεί η διάσταση του συμβολισμού της Ανάστασης.

Δεν είναι σίγουρο αν οι ανακοινώσεις γίνουν από τον ίδιο, αφού δεν είναι διατεθειμένος την προσφορά του στην πατρίδα να την «καπηλευθεί», γιατί δεν ταιριάζει στη σεμνότητα του ανθρώπου που έταξε εαυτόν να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με ανιδιοτέλεια. Ετσι ερμηνεύεται το χαμόγελο αισιοδοξίας που αποτυπώθηκε στη φωτογραφία κατά την παρακολούθηση του σεμιναρίου στο ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση κρίσεων από τον καθηγητή του Χάρβαρντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ