Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πείραμα»!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το πείραμα απέτυχε. Σταματήστε το πείραμα, αλλάξτε πολιτική», προέτρεψε την κυβέρνηση χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Αλήθεια όμως τι είναι αυτό που κάνει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι η κυβέρνηση «πειραματίζεται»; Τίποτα, είναι η απάντηση. Γνωρίζει ότι όπου «μιλάει» η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι πράττουν, δεν υπάρχει χώρος για πειράματα. Θέλει όμως και προσπαθεί να κάνει το λαό να πιστέψει ότι η κυβέρνηση πηγαίνει «ψάχνοντας»... Οτι δεν ξέρει τι κάνει, ότι πειραματίζεται. Ουδέν ψευδέστερο. Η εφαρμοζόμενη πολιτική και συνειδητή είναι και η ενδεδειγμένη για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς αυτά των ανθρώπων του μόχθου. Οσο αυτά τα συμφέροντα εξουσιάζουν οικονομικά και πολιτικά, περιθώρια για αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχουν, όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται πως μπορεί να φτιαχτεί ομελέτα δίχως να σπάσουν αυγά. Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό και η δήλωση του Δ. Στρατούλη χτες, που ζήτησε μια «άλλη αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», λέγοντας ότι αυτό είναι που χρειάζονται οι άνεργοι. Τι δε λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Οτι οι άνεργοι χρειάζονται δουλειά με δικαιώματα και απολαβές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ομως αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ο καπιταλισμός. Η ανεργία είναι σύμφυτη αυτού του συστήματος. Και, αναλόγως της φάσης που διανύει, διογκώνεται ή μειώνεται, πάντα όμως υπάρχει και στις περιόδους μεγάλης ανάπτυξης, αφού αυτή είναι έτσι προσανατολισμένη και με τέτοιο περιεχόμενο, που να υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και όχι την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επίσης δε λέει εδώ και τώρα προστασία των ανέργων με μέτρα που να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους. Μιλά βεβαίως για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 350 ευρώ, ό,τι δηλαδή λέει και η ΕΕ, έτσι ίσα ίσα να μην πεθάνουν οι εξαθλιωμένοι. Ως εκεί που ο καπιταλισμός αποκτά προσωπείο φιλάνθρωπου. Γιατί άλλη πολιτική και άλλος κόσμος, με τους καπιταλιστές κυρίαρχους, δεν μπορεί να υπάρξει όσο κι αν επιμένει για το αντίθετο, βάζοντάς τα με την κοινή λογική, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Τη θέλουν «πράσινη»...

Πολύ θετικά βλέπουν οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρότι έχουν δηλώσει ότι συμφωνίες με κόμματα δε θα κάνουν, με «αίτημα» να αλλάξει χέρια η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, γίνονται ήδη επαφές με ηγεσίες κομμάτων. Ο ευρωβουλευτής τους Μ. Τρεμόπουλος συναντήθηκε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη και χτες σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» δήλωσε ότι «υπάρχει κατ' αρχάς μια θετική στάση για συνεργασία στη Θεσσαλονίκη» και, καλλιεργώντας εγκαίρως το έδαφος μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ανάγκη «κοινού βηματισμού των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων». Το ότι οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «δημοκρατική και δημιουργική δύναμη» είναι κάτι γνωστό από καιρό, χτες ο Μ. Τρεμόπουλος έπλεξε και το εγκώμιο της υπουργού Περιβάλλοντος, εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες της κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση», αλλά δεν την ...αφήνουν να αγιάσει «τα βαρίδια μέσα στο υπουργείο της».

Κατόπιν αυτών αποκτά άλλο νόημα η τελευταία φράση της συνέντευξης του Μ. Τρεμόπουλου ότι οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» θέλουν τη Θεσσαλονίκη «πράσινη». Το ζήτημα είναι πως είτε «γαλάζια» είτε «πράσινη», οι κάτοικοί της, άνθρωποι του μόχθου, άσπρη μέρα δε θα δουν...

Η «αυθεντία» απεφάνθη

Ο Γ. Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και μ' αυτή του την ιδιότητα κλήθηκε χτες απ' τον ρ/σ «Κανάλι 1» να σχολιάσει την έξαρση της εγκληματικότητας και τις τρομοκρατικές ενέργειες. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, επιχείρησε να διαχύσει την ευθύνη σε ολόκληρη την κοινωνία, γιατί - όπως μας πληροφόρησε - «έχουμε αίσθηση της ανομίας, ότι όλα επιτρέπονται, όλα συγχωρούνται. Εχουμε δοξολογήσει τη βία, έχουμε ταυτίσει τη βία με την κοινωνική αντίσταση - την ατομική βία, ότι ο καθένας θεωρεί ότι επειδή η "Siemens" έκλεψε μπορεί να σπάσει το κεφάλι όποιου περνάει μπροστά του, διότι ζούμε σε χώρα διαφθοράς (...) Η ελληνική κοινωνία το άφησε αυτό. Αφησε αυτήν την "τρύπα"».

Η ελληνική κοινωνία, λοιπόν, δηλαδή όλοι εμείς, εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, ευθυνόμαστε για την έξαρση της εγκληματικότητας, ενδεχομένως και την «τρομοκρατία»! Και όχι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός που χρησιμοποιεί, αν δεν στήνει ο ίδιος, μηχανισμούς και βάζουν βόμβες για να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την «τρομοκρατία» και να κάνει πολέμους, να χτυπά το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Στο όνομα της τρομοκρατίας ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Στο όνομα της τρομοκρατίας στήθηκαν οι τρομονόμοι που θεωρούν «τρομοκρατική ενέργεια» την κατάληψη δημόσιου χώρου. Αυτούς τους νόμους υπερασπίζει ο κύριος καθηγητής. Που προβάλλεται ενίοτε και ως «προοδευτικός». Αλλά είπε κι άλλα ο κύριος καθηγητής. Ακόμη πιο προοδευτικά. Ευθύνεται και η «αριστερά», είπε, καθότι «πρέπει να μάθει κάποια στιγμή ότι δεν έχει ούτε το μονοπώλιο της απόλυτης αλήθειας, ούτε όταν ασκεί η ίδια βία ότι είναι ιερό και όσιο και όταν δέχεται τη βία των άλλων ότι είναι φασισμός».

Ωραίες απόψεις, χρήσιμες. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τις μεταλαμπαδεύει και στους φοιτητές του ο κ. καθηγητής. Το σε ποιους χρησιμεύουν τέτοιες απόψεις, είναι από εκείνα για τα οποία ισχύει το «χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει»...

Ψηλά το κεφάλι!

Καθώς τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης μπαίνουν στη ζωή, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ούτε μια κυβερνητική εξαγγελία που να λειτουργεί προς όφελός τους. Πολύ περισσότερο, αρχίζουν πιο καθαρά να καταλαβαίνουν ότι η αντιλαϊκή λίστα της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει τέλος, αλλά δεν αφήνει και κανέναν στο απυρόβλητο. Οι αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης χτυπάνε εξίσου το εισόδημα του ιδιωτικού και του δημόσιου υπάλληλου. Η κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία, που θα επιδεινωθεί από τις προωθούμενες ανατροπές και τη μείωση των προσλήψεων, θα πλήξει το επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται σε όλους, ανεξάρτητα από κλάδο, σχέση εργασίας ή επάγγελμα.

Ακόμα παραπέρα: Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις υπονομεύουν συνολικά το μέλλον για τα παιδιά της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από το τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους. Οι μειωμένοι μισθοί στο Δημόσιο περνάνε ήδη στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυξάνονται και οι απολύσεις. Τα προνόμια στη μεγαλοεργοδοσία, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν το φάρμακο για την τόνωση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας, θα ολοκληρώσουν το μεσαιωνικό καθεστώς που διαμορφώνεται τις τελευταίες δεκαετίες στις εργασιακές σχέσεις. Θα κάνουν πιο επιθετική την εργοδοσία, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τομέα δουλειάς. Επομένως, κανένα μέτρο απ' αυτά που επιβάλλει η κυβέρνηση ως θυσία για καλύτερες μέρες δε θα ωφελήσει το λαό. Η αποτελεσματικότητά τους είναι σε όφελος του κεφαλαίου.

Συμπέρασμα: Με δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω μέτρα και τα άλλα που θα έρθουν είναι προαποφασισμένα και με μαθηματική ακρίβεια θα επιδεινώσουν τους όρους που ζει, δουλεύει και μορφώνεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το πραγματικό δίλημμα που προβάλλει μπροστά στους ανθρώπους του μόχθου είναι το εξής: Μοιρολατρική αποδοχή μιας γνωστής και προδιαγεγραμμένης κατάστασης ή σθεναρή αντίσταση που θα φτάνει μέχρι τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οριστική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων; Είναι περισσότερο από καθαρό ότι το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων παλεύουν για το δεύτερο.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον σήμερα να απορρίψουν κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση και τη στρατηγική που τα επιβάλλει. Εχουν τη δύναμη να επιβάλουν τη θέλησή τους. Να καθυστερήσουν, να αποτρέψουν, ακόμα και να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Στις μέρες μας, όμως, ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Η εργατική λαϊκή πάλη πρέπει να βάλει πιο προωθημένους στόχους, έχοντας επίγνωση ότι το καπιταλιστικό σύστημα στο στάδιο του ιμπεριαλισμού είναι τόσο επιθετικό που δεν επιτρέπει υποχωρήσεις τέτοιες που να επιφέρουν μια ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Ο ενιαίος αγώνας σήμερα μπορεί και πρέπει να κατατείνει στο να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να φύγουν οι καπιταλιστές από τον έλεγχο της οικονομίας και να αναλάβει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Η οικονομική κρίση δείχνει τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλισμού. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί το λαό να φανερώσει τις πραγματικές τους δυνάμεις, που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, να μετακινήσουν βουνά. Η μόνη θυσία ωφέλιμη για το λαό είναι η θυσία του αγώνα για το δικό του μέλλον.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Πρόκληση για το λαό η πολιτική τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σε όσους χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα και κάνουν παραβάσεις και προκαλούν τους πολίτες...

Αφού είναι έτσι έχουμε να του κάνουμε δυο πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες: Η μια αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου και η άλλη τον Α. Λοβέρδο. Αμφότεροι χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα και προκαλούν τους πολίτες!

Παραβάσεις δεν κάνουν, από όσο ξέρουμε, αλλά ο ένας πηγαινοφέρνει το φορολογικό του νομοσχέδιο στη Βουλή και ο άλλος το «ασφαλιστικό» του από δω κι από κει. Κι αυτά είναι σίγουρο πως προκαλούν τους πολίτες.

Ιδίως όταν ο πρώτος φροντίζει για να γίνουν ακόμη φτωχότεροι τώρα και ο άλλος να παραμείνουν πάμφτωχοι ακόμη και μετά από 50 χρόνια. Ταυτοχρόνως φυσικά να πλουτίζουν κάποιοι άλλοι «πολίτες». Λίγοι, ελάχιστοι και μονίμως ευνοημένοι.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ τα κυβερνητικά μέτρα ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση! Ολως τυχαίως συμπίπτει η άποψή της με αυτά που είπαν χτες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Βιάζονται οι κύριοι της Κομισιόν. Δε φτάνει που προωθούν όσα προωθούν αλλά δεν αντέχουν και καθυστερήσεις. Οταν είναι να πάρουν - και πάντα είναι να πάρουν- παρουσιάζουν αυτή την ανυπομονησία.

Δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα - λένε - και κάτι πρέπει ταχύτατα να κάνουμε γι' αυτό. Κι εννοούν φυσικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή εταιρείες με «μικρότερο κόστος».

Κι αν δεν κόψεις μισθούς και συντάξεις πώς να γίνεις «ανταγωνιστικός»; Να κόψεις κέρδη και υπερκέρδη; Τότε ποιο το νόημα να υπάρχουν επιχειρήσεις; Ετσι απλά για να παράγουν αγαθά και να τα δίνουν στον κόσμο;

Εχουν τη «λογική» τους οι άνθρωποι. Εστω κι αν οδηγεί στον ...ορισμό του παραλογισμού!


Γρηγοριάδης Κώστας

«Απελευθέρωση» της δυστυχίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε φορά που πρόκειται να προλειάνουν το έδαφος για την επέλαση των μονοπωλίων σε έναν κλάδο της οικονομίας, βγαίνουν στον αέρα έτοιμες «μελέτες», που εκθειάζουν τα οφέλη και τα καλά της «απελευθέρωσης». Λεπτομέρεια, οι «μελέτες» αυτές κατά κανόνα χρηματοδοτούνται από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους και ποτέ δεν έχουν επαληθευτεί, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η «δουλειά» στο μεταξύ έχει γίνει... Η ίδια ακριβώς μέθοδος εφαρμόζεται και για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων». Βγήκε λοιπόν το ΙΟΒΕ, δηλαδή το ίδρυμα μελετών του ΣΕΒ, και προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση στη χειραγώγηση της «κοινής γνώμης», παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» ...μπορεί (!) να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2%(!), της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 15,5%(!), των επενδύσεων κατά 11,3% και - άκουσον άκουσον - του πραγματικού μισθού κατά 10,8%(!). Ο λαός όμως δεν τρώει κουτόχορτο. Θυμάται ότι τα ίδια του έλεγαν κάθε φορά που «απελευθέρωναν» μια αγορά, εννοείται για να εισβάλουν ανενόχλητα και με εγγυημένη κερδοφορία τα μονοπώλια. Τα ίδια έλεγαν, για παράδειγμα, για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και αυτό που αποδείχθηκε στην πράξη ήταν ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι υπόσχονταν: Πανάκριβα ναύλα, απομόνωση νησιών, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, κ.ο.κ. Η λίστα είναι μακρά: Απελευθέρωση εμπορίου (κυριαρχία πολυκαταστημάτων, ελαστικό ωράριο, μισθοί πείνας), αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, κ.ο.κ. Για να μη μιλήσουμε, λόγω χώρου, για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας...

«Προετοιμασία» για το Αιγαίο;

Εύλογα ερωτήματα, τουλάχιστον, προκαλεί η σκοπιμότητα της επίσκεψης που ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας στην Τουρκία, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το ΥΠΕΞ, στην οποία αναφέρεται ότι στόχος της επίσκεψης και των συνομιλιών που θα έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου είναι «να συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου». Το περίεργο είναι ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να «γκριζάρει» ακόμα πιο βαθιά το Αιγαίο, πάντα με αμερικανοΝΑΤΟική «κάλυψη». Οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ έχουν συντάξει πολυσέλιδο υπόμνημα με 11 χάρτες, στους οποίους καταδεικνύεται ότι οι ισάριθμες πορείες τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο μόνο «αβλαβείς» δεν ήταν. Αντίθετα, πρόκειται για καθαρή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση «παραβλέπει» τις συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να καλλιεργήσει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και συζητά με την τουρκική ηγεσία «σαν μην τρέχει τίποτα»;... Μήπως οι προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγκίς για μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών έγιναν μόνο και μόνο για να διευκολύνουν συζητήσεις για μια συνολική υπέρ των μονοπωλίων διευθέτηση «των διαφορών» στο Αιγαίο και σε βάρος της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με τη συμφωνία της κυβέρνησης;

Οι «έλεγχοι» της υποκρισίας

Εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με έμφαση σε αυτά που βρίσκονται στα εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου, για την περίοδο των γιορτών, έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι! «Χαμός» θα γίνει. Αλλά μη χαιρόσαστε αν νομίζετε ότι έτσι θα γλιτώσετε κανένα ευρώ από το πανάκριβο εορταστικό πηγαινέλα, που λίγο με τη βενζίνη, λίγο με τα διόδια, σε συμφέρει να πας αεροπορικώς πια.

Τι θα ελέγχεται; Η άδεια λειτουργίας, η ποιότητα των καυσίμων, η ορθή τήρηση στοιχείων διακίνησης και τιμολόγησης.

Που πάει να πει ότι αν τα χαρτιά του είναι εντάξει, μπορεί να έχει την βενζίνη και 10 ευρώ το λίτρο και δεν τον «ακουμπάει» κανείς τον πρατηριούχο. Στο κάτω κάτω, από τους περαστικούς που ξεμένουν από βενζίνη κονομούν κι αυτοί οι άνθρωποι. Τι θα κάνεις άμα έχει αδειάσει το ρεζερβουάρ, θα ψάχνεις στην Εθνική οδό για τον... φτηνότερο;

Από ελέγχους και εντατικοποιήσεις «χόρτασε» ο κόσμος. Οπως μπούχτισε και από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τις ανατιμήσεις και τους νέους φόρους στα καύσιμα, τα υπερκέρδη των εταιρειών και την διαρκώς άδεια τσέπη του. Καιρός να εγκαταλείψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζοντας πλώρη με τους αγώνες του για κατάργηση και των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα προστασίας των ανέργων

Η πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την σύσταση της Επιτροπής κατά της ανεργίας και οι πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις που αυτή οργάνωσε διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων, αποτελούν μέρος και εξέλιξη του αγώνα που ξεδιπλώνουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Μια επίθεση που μετρά εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στο βωμό της ανεργίας, της ανασφάλειας. Μια επίθεση που τσακίζει τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Αλλωστε οι χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νέα προγράμματα παχυλών οικονομικών ενισχύσεων των επιχειρηματιών για δημιουργία θέσεων εργασίας, που καλείται να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ (με χρήματα των εργαζομένων), επιβεβαιώνουν με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει άξιος εκπρόσωπος των καπιταλιστών. Βάζει γερή πλάτη για τη «σωτηρία» τους, με τον ταυτόχρονο «θάνατο» των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού της χώρας. Οχι πως υπήρχε ερωτηματικό ή αμφιβολία για το αντίθετο. Απλά επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς που μια μέρα πριν άνεργοι και εργαζόμενοι διατράνωσαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ: ότι επειδή η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, οι άνεργοι όσο θα 'ναι άνεργοι πρέπει να ζήσουν και αυτοί και οι οικογένειές τους. Τα μέτρα που βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου, ενισχύουν τους καπιταλιστές, δεν προστατεύουν τους ανέργους.

Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα με το πρόσχημα της κρίσης, όσο και αυτή που εφαρμόστηκε εναλλάξ από τις μέχρι σήμερα γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις είχαν και έχουν ένα στόχο, την προάσπιση των συμφερόντων της τάξης που εκπροσωπούν, δηλαδή του κεφαλαίου. Ομως η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του κεφαλαίου σημαίνει αυτόματα ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, ακόμα περισσότερους ανέργους, αφαίρεση και των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στην εργατική τάξη. Μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σημαίνει λιγότεροι εργάτες στη δουλειά. Σημαίνει επενδύσεις και οργάνωση της παραγωγής που αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας σε βάρος των εργατών που τους πετούν στο δρόμο θεωρώντας τους κόστος που μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Τα διάφορα λοιπόν ψευτοπρογράμματα για δήθεν προώθηση της απασχόλησης δείχνουν επίθεση, δείχνουν παραπέρα γενίκευση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας - εκμετάλλευσης, δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Να γιατί ο αγώνας για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους είναι ζωτική ανάγκη και υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Είναι αγώνας ζωής δεμένος με το σύνολο των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού όπως η Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Στέγη κλπ. Ολες οι μέχρι σήμερα πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος που άσκησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως και όσα διαλαλούν όσοι σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα και την ΕΕ, οδήγησαν στην σημερινή τραγική κατάσταση. Ο εργάτης, ο άνεργος δεν μπορεί να έχει καμία αυταπάτη για τους στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν επιτρέπεται να επιδεικνύει καμία αναμονή στην πολιτική που τον καταδικάζει στην φτώχεια και την ανεργία. Εχει συμφέρον να συντάσσεται μαζί με τις ταξικές δυνάμεις διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να βάλει γερές βάσεις για το στόχο: την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ