Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κλειδώνουν» οι διευθετήσεις στο Αιγαίο

Τέλη Μάη αναμένεται στην Αθήνα ο Ερντογάν

Αποφασισμένη να «τελειώσει τη δουλειά» των διευθετήσεων στο Αιγαίο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τη χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας θα επισκεφτεί τελικά την Τουρκία στις 7 και 8 Απρίλη για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μάη.

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση διευθετήσεων στο Αιγαίο έχει ενταθεί μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και παρά την ποιοτική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα.

Στόχος της Αθήνας, όπως και δημόσια έχει διατυπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών από εκεί που είχε σταματήσει το 2004, όταν έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όλων των συναφών με αυτή (γκρίζες ζώνες) ζητημάτων, στην οποία είχαν προσεγγίσει τότε οι δύο πλευρές.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος αποτελεί και αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει να προωθήσει τη διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τούρκικες διεκδικήσεις υπογραμμίζονται με πλόες πολεμικών μεταξύ Τζιας και Σουνίου, ενώ οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, ειδικά στο Φαρμακονήσι, είναι καθημερινές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ