Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή και δόξα!

Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Με το σύνθημα «ΚΚΕ - Εργατιά, Μπελογιάννηδες γεννά», επισφραγίστηκαν χτες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε από το ΚΚΕ προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέσα σε βροχή από συνθήματα, τράβηξαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο που σκέπαζε το μνημείο, στο οποίο δεσπόζει η προσωπογραφία του Ν. Μπελογιάννη που φιλοτέχνησε ο Πικάσο και αναγράφεται με την υπογραφή του ΚΚΕ:

«ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του από την αστική τάξη με κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα στις 30/3/1952.

"Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας...". "Απολογία" του Νίκου Μπελογιάννη στο διαρκές στρατοδικείο το 1952».

Η πλακέτα κάτω ακριβώς από το μνημείο γράφει: «Σε αυτό τον τόπο εκτελέστηκαν Μπελογιάννης Νίκος, Αργυριάδης Ηλίας, Καλούμενος Νίκος, Μπάτσης Δημήτρης».

Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν σιγά το «Επέσατε θύματα». Η συναισθηματική φόρτιση και το πείσμα για δικαίωση των σκληρών ταξικών αγώνων κυριάρχησαν και οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Αθάνατοι!».


Το μνημείο που έστησε το ΚΚΕ στο χώρο της εκτέλεσης
Το μνημείο που έστησε το ΚΚΕ στο χώρο της εκτέλεσης

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ