Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός πληρώνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως για το ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις του υπουργού Αμυνας στις Ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, χτες στη Βουλή

Ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά από την τσέπη του τη συμμετοχή της ντόπιας αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου Γης

Associated Press

Ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά από την τσέπη του τη συμμετοχή της ντόπιας αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου Γης
Στα 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αποτιμάται η συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ (Αφγανιστάν, Βαλκάνια κλ.π.) ανέφερε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΕΠΑΑ) με βάση τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο υπουργός ανέφερε το συγκεκριμένο στοιχείο απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, προσθέτοντας μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών που αφορούν το ΝΑΤΟ αναπτύσσονται «μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς». Την αντίθεσή της στις πολιτικές και τους στόχους της λεγόμενος κοινής πολιτικής άμυνας εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Ελ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ΕΠΑΑ υποστηρίζοντας ότι πλέον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «προβλέπεται ομόλογη ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών» και «θεσμικά σημαντικότερος και καθαρότερος ρόλος για τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών». Στόχος, υποστήριξε, είναι ο «συντονισμός και η συμπληρωματικότητα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας, αναφέρθηκε - μετά από Ερώτηση της Δ. Μανωλάκου - και στο θέμα των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και είπε πως «διεξάγεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την "Τίσσεν Γκρουπ"». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της δομής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά λέγοντας πως «πρέπει να σεβαστούμε το κοινοτικό πλαίσιο» και παράλληλα «να διαχωριστούν οι αμυντικές και οι μη αμυντικές δραστηριότητες», δηλαδή «να διαχωριστεί ο μη αμυντικός κλάδος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Με την νέα συνθήκη «εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ» επισήμανε στη δική της σύντομη παρέμβαση η Δ. Μανωλάκου, με στόχο η ΕΕ «να εξασφαλίσει καλύτερη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο διεθνή ανταγωνισμό». Μάλιστα, συνέδεσε τις εξελίξεις αυτές με τη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «από τη μια έχουμε σφαγιασμό εισοδήματος και δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την άλλη έχουμε αγορά γαλλικών φρεγατών». «Ζητάμε την επιστροφή όλων των σωμάτων» που μετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και τάχθηκε κατά της αναδιαμόρφωσης της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως «η αμυντική ικανότητα της χώρας διασφαλίζεται όταν στηρίζεται στα στρατευμένα παιδιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ