Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί υπέρ νέων αντιλαϊκών μέτρων

Υποστηρικτικά στην κυβέρνηση, προτείνει και επιπλέον ανατροπές για το συμφέρον του κεφαλαίου

«Επιπλέον μέτρα», και μάλιστα άμεσα, ζητά η ΝΔ θεωρώντας ότι το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό «για να βγει η χώρα από την κρίση». Αν και χρησιμοποίησε σκόπιμα περίτεχνες και «αντιφατικές» διατυπώσεις, το μήνυμα που έστειλε ο Αντ. Σαμαράς σχολιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης ήταν καθαρό. «Μας ρωτούν αν στηρίζουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Απαντούμε: Εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο τόπος από την κρίση», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτό το μείγμα πολιτικής που προτείνουν σήμερα, δε μας βγάζει από την κρίση. Θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα».

Υπενθύμισε με νόημα ότι «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησα υπεύθυνη στάση», η οποία έγκειται στο ότι αφενός «παρακίνησα έγκαιρα την κυβέρνηση να πάρει μέτρα» και αφετέρου «πρότεινα, πριν τρεις μήνες, διαφορετικό μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Το «άλλο μείγμα πολιτικής» που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι παρά ένα νέο πακέτο μέτρων, με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων είτε με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε μέσω της συμπίεσης του λεγόμενου εργατικού κόστους μέσω της ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό. «Πάνω απ' όλα χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της αγοράς σήμερα και την ανάπτυξη αμέσως μετά», τόνισε χαρακτηριστικά, αναμασώντας μέτρα που και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης λήψης αυτών των μέτρων «τόνωσης της οικονομίας», επικαλέστηκε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα βαθύνουν την ύφεση», θεωρώντας ως βέβαιο ότι «θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».

Στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ο Αντ. Σαμαράς περιέλαβε ακόμα την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει και επιπλέον περικοπές στην «κρατική σπατάλη» και στα «έξοδα του κράτους», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ζήτησε όμως κίνητρα για τον «επαναπατρισμό των κεφαλαίων» από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Θέλει ταχύτερες ανατροπές

Η «κριτική» που άσκησε ο Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση αφορά στην «αναποφασιστικότητα» και στην «καθυστέρηση» στην ανακοίνωση των μέτρων, εκφράζοντας τη διαφωνία του για ορισμένα από αυτά, για λόγους ψηφοθηρίας και εκμετάλλευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και την περικοπή του 14ου μισθού, ενώ ταυτόχρονα δημαγώγησε εμφανιζόμενος ως προστάτης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και της «μεσαίας τάξης».

Παραδέχθηκε ευθύνες και σφάλματα για την κυβέρνηση της ΝΔ, σπεύδοντας ωστόσο να εκδώσει αθωωτικό πόρισμα επειδή, όπως είπε, η ΝΔ πλήρωσε γι' αυτά, ενώ ο ίδιος δεν «απολογείται για κανέναν». Ανοιχτή στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα πρόσφερε η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στην Κύπρο για την οικονομική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ