Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξηλώνουν το Τμήμα Μενιδίου

Τουλάχιστον δεκατέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για πολλά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

Το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου διεκδικεί τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης αστυνομικής υπηρεσίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες για τις συσσωρευμένες δόσεις διαφθοράς που εντοπίστηκαν στο Τμήμα αυτό από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Τουλάχιστον δεκατέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι εφτά είναι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί, κατηγορούνται για πολλά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα ενός μεγαλύτερου αριθμού αστυνομικών. Κατηγορίες προέκυψαν σε βάρος 29 αλλοδαπών γυναικών και 11 ιδιωτών, κυρίως ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και καταστημάτων.

Οι αστυνομικοί πουλούσαν «προστασία», έβγαζαν πλαστές άδειες εργασίας και παραμονής, κάλυπταν παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες και «εξειδικεύονταν» σε κάθε είδους βρωμοδουλιά. Συγκεκριμένα: Οπως προέκυψε από την έρευνα στα αρχεία του Τμήματος, αστυνομικοί του Γραφείου Ασφαλείας συνεργάζονταν με ιδιώτες και εξέδιδαν παράνομες άδειες εργασίας σε αλλοδαπές, αντί του ποσού των 50.000 - 100.000 δραχμών, ανάλογα με τη δυσκολία κάθε περίπτωσης. Οι ίδιοι αστυνομικοί παρείχαν προστασία σε καταστήματα με ηλεκτρονικά παιγνίδια, είτε διενεργώντας εικονικούς και προσυνεννοημένους ελέγχους, είτε βάζοντας τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τα μηχανήματα για να αποδείξουν ότι τα μαγαζιά ήταν «καθαρά». Ορισμένες φορές βεβαίωναν παραβάσεις καταμηνύοντας συνήθως υπαλλήλους ως δήθεν υπεύθυνους των καταστημάτων και συλλαμβάνοντας δυο τρεις από τις πολύ περισσότερες εκεί εργαζόμενες αλλοδαπές.

Αλλοι αστυνομικοί έβγαζαν αστυνομικές ταυτότητες σε παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και συνεργούσαν στην «ελληνοποίησή» τους. Σε συνεργασία με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων εξασφάλιζαν στη συνέχεια στα ίδια άτομα να εφοδιάζονται με πλαστές άδειες παραμονής και να εργάζονται στα κέντρα των μελών του κυκλώματος.

Ενας αστυνομικός διώκεται επειδή έπαιρνε εκβιαστικά 150.000 δρχ. το μήνα από ιδιώτη για προστασία καταστήματος με ηλεκτρονικά παιγνίδια, ενώ ένας άλλος έπαιρνε πέντε με δέκα χιλιάδες δραχμές από τους αλλοδαπούς την περίοδο της καταγραφής τους. Ο αστυνομικός υποσχόταν τη γρήγορη τακτοποίηση του φακέλου τους σε συνεργασία με έναν ιδιώτη που είχε ανοίξει γραφείο αιτήσεων απέναντι από το Τμήμα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις των αστυνομικών που αποσιώπησαν την απόδραση ενός κρατουμένου στις 18/10/99 με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν οι υπαίτιοι. Ενας άλλος αστυνομικός υπεξαίρεσε 140.000 δρχ. από κρατούμενο ο οποίος του τα είχε δώσει για φύλαξη. Οταν καταγγέλθηκε το περιστατικό από τον κρατούμενο στους προϊσταμένους του δράστη, αυτοί τον απέτρεψαν από το να υποβάλει έγκληση, συγκαλύπτοντας έτσι τον αστυνομικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ