Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 2000»
Διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, Αστυνομία, Πυροσβεστική και λιμενικό

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρεύμα, δηλώνει η ΔΕΗ. Η φωτογραφία από το κέντρο κατανομής φορτίων
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρεύμα, δηλώνει η ΔΕΗ. Η φωτογραφία από το κέντρο κατανομής φορτίων
Διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ακόμα και το πιο απίθανο(!) σχετικά με το «πρόβλημα 2000», μοίρασε χθες η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, όμως, η υπουργός παραδέχτηκε ότι λόγω ύπαρξης παραγόντων, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση και γι' αυτό συνέστησε προς τους πολίτες να επιδείξουν «ψυχραιμία και σύνεση».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου η Β. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα τα έργα προσαρμογής των συστημάτων του δημόσιου τομέα και των δικτύων υποδομής της χώρας έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει δεν αναμένονται δυσλειτουργίες από το λεγόμενο «ιό του 2000». Ωστόσο, έχουν κινητοποιηθεί και θα βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας το διάστημα από 31 Δεκέμβρη 1999 μέχρι 2 Γενάρη 2000, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Δημόσιας Διοίκησης σε υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχίες, επαρχίες, αλλά και η ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ κ.ά.

Το Σάββατο και την Κυριακή τα στελέχη πληροφορικής του Δημοσίου θα βρίσκονται στις θέσεις τους, για να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο την καλή λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και να πραγματοποιήσουν, εάν χρειαστεί τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών από την ερχόμενη Δευτέρα. Η υπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξει επιχειρησιακή συνέχεια στην περίπτωση που ο μηχανολογικός εξοπλισμός ή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αστοχήσουν, ενώ όσοι χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές παλαιάς τεχνολογίας, μη συμβατές με το 2000, θα πρέπει να εφοδιαστούν με θεωρημένα δελτία αποδείξεων. Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα δήλωσε ότι είναι καλά προετοιμασμένο και ελεγμένο και γι' αυτό δε δικαιολογείται πανικός ή φοβία για απώλεια χρημάτων. Η υπουργός, τέλος, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν με φειδώ τα τηλέφωνα (σταθερά και κινητά), γιατί η υπερβολική χρήση τους δημιουργεί υπερφόρτωση του δικτύου, ενώ την ίδια σύσταση έκανε και για τη χρήση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα.

ΔΕΗ: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση

Παρ' όλο που τα γραφεία της ΔΕΗ θα είναι ανοιχτά τη μεθαύριο Παρασκευή, δε θα εξοφλούνται λογαριασμοί, λόγω της αργίας των Τραπεζών εκείνη τη μέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι λογαριασμοί που αναγράφουν ημερομηνία λήξεως την 31/12/1999, θα θεωρηθεί ότι λήγουν στις 3/1/2000.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ δηλώνουν ότι η επιχείρηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση ομαλής και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης, σε σχέση με το λεγόμενο ιό του 2000. Ωστόσο καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να «πέσουν» οι ασφάλειες στους μετρητές και στις λοιπές εγκαταστάσεις, λόγω υπερφόρτωσης.

  • Κανένα πρόβλημα δεν αναμένεται να παρουσιαστεί με την αλλαγή της χιλιετίας στο υπουργείο Γεωργίας καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του «προβλήματος 2000».

Το υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει πως πέρα από τις επίσημες εκτιμήσεις και τις επιβεβαιώσεις προμηθευτών και κατασκευαστών, η διεύθυνση Πληροφορικής προέβη και σε φυσική δοκιμή των κεντρικών υπολογιστών, του δικτύου και των εφαρμογών του συστήματος πληρωμών της ΓΕΔΙΔΑΓΕΠ - που είναι αρμόδια για την καταβολή των πληρωμών των επιδοτήσεων στους παραγωγούς - με απόλυτη επιτυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ